Külföldi egyetemekre járt (Münchenbe, Stuttgartba, Cambridge-be), közgazdaságtant tanult. Már gimnazista korában szenvedélye volt a vadászat és az állatgyűjtés.

1927-től szervezett és vezetett világjáró expedíciókat, ezekre gyakorlatilag egész vagyonát elköltötte. A legtöbbször Kelet-Afrikában járt. Expedícióiról hangulatos, humoros és olvasmányos vadásznaplókban számolt be, amelyek még mindig nagyon népszerűek.

Első afrikai vadászexpedíciójáról számol be Csui (leopárd) című könyvében, amely már megjelenésekor nagy siker volt, és azóta több kiadást ért meg. Afrikai kalandjairól olvashatunk még az Afrikai tábortüzek című könyvében.

A Hengergő homok-ban szaharai útját mutatja be. A könyv külön érdekessége, hogy az expedícióban az a híres magyar sivatagkutató Almási László volt a társa, aki az Angol beteg című nagy sikerű film hőse.

1935-ös alaszkai expedíciójáról szól az Alaszkában vadásztam című könyve. Nemcsak a vadászatokról szól, de élményszerűen írja le a csodálatos természetet, az ott lakó emberek életét, hagyományait, gondolkodásmódját.

Nahar című könyve India egzotikus tájaira vezet, a maharadzsák világába. A tigrisvadászat mellett nagy élményt jelentenek az indiai nagyvárosokról (Kalkutta, Agra) és a  vallási szokásokról szóló leírásai.

A háború után a Mezőgazdasági Múzeumban, majd a keszthelyi Helikon Könyvtárban dolgozott. 1960-ban újra eljutott szeretett Afrikájába, amikor egy magyar gyűjtőexpedíció vadászati szakértője volt. 1964-ben feleségével járt utoljára Kelet-Afrikában.

Utolsó éveiben szerény körülmények között élt Budapesten. 1967-ben halt meg.

Weninger Endre

Hozzászólások