A Kulturális Örökség Napjai alkalmával Budapestre utaztam megnézni néhány intézményt, ahová más alkalmakkor „földi halandónak” nehéz bejutnia.

 

User comments

User comments

 

A Törvényszék visszafogottan elegáns épülete a Markó utca 27-ben és a kedvesen fogadó házigazdák lenyűgözőek voltak. Megnéztük az olvasótermet, benne a legrégebbi törvénykönyvvel, és a tárgyalótermet, ahol ültünk a vádlottak padján, de beülhettünk a bírói székbe is.

 

User comments

User comments

 

Innen átmentem a Közép-Európai Egyetemre, mely a Nádor utcában található, és a napokban fejezik be az új épületrész kialakítását. Az egyetemre 110 országból fogadnak 2600 hallgatót, kiket 30 országból érkező 300 tanár oktat. Egy ír tervező pár tervezte, beleillesztve a régebbi épületrészek közé az újat, modernizálva az egész épületegyüttest, és pazar körülményeket teremtve az itt tanulóknak. Közülük kerülnek majd ki a politikai vezetők, az uniós parlamenti képviselők.

 

User comments

User comments

 

Megnéztem az ELTE Füvészkertjét, melyben nem csak a magyar, de ázsiai és mediterrán növényzet, vagy a trópusi kaktuszok sokfélesége is él. Felmentem a Sashegyi látogató központba, amely a Nemzeti parkban található, és csodálatos kilátás nyílik innen Budapestre. A fővárosi betonrengetegből ide kiszabaduló embereknek a táj és a jó levegő felüdülést és élményt jelent. Nekem is nagy élmény, jó kis túra volt.

 

Gyenes Márta