Gájer Bálinttal beszélgetünk, A Dal című televíziós vetélkedő egyik középdöntősével. Már korábban is készítettünk vele interjút, mely ITT olvasható.

Kedves Bálint! Az elődöntőben hetedikként léptél fel. Nagyon izgultál? Követhettétek-e az eseményeket? Tudtátok, hogy az előző versenyzők mennyi pontot kaptak?

dal_elodonto_1

 

A tévés fellépéseken szoktam izgulni, ilyenkor nagyobb a nyomás, mint egy koncerten. Most azonban inkább izgatott voltam és kíváncsi, hogyan reagál a zsűri és a közönség a dalomra. A színfalak mögött tudjuk követni az eseményeket, de ilyenkor inkább mindenki a saját produkciójára koncentrál, próbál lélekben felkészülni a színpadra lépés előtt. Azt azért követtem, hogy ki hány pontot kapott a dalára. Elégedett lehetek, hiszen a zsűritől és a közönségtől is magas pontot kaptam. Amikor lejöttem a színpadról, akkor tudatosult bennem, hogy megvan a továbbjutás. Nagyon boldog voltam, de nem is igazán fogtam fel, hogy mi történt.

A That’s how it goes című dalod zenéjének írásában is részt vettél. Kivel dolgoztál együtt a dal megalkotásában?

Elek Norbert zeneszerzővel írtuk meg a zenét, és közösen találtuk ki a dal hangszerelését is. A tökéletes hangzásért pedig Vígh Arnold felelt. Ez az első angol nyelvű saját dalom, a szöveget Johnny K. Palmer írta. Szerettem volna egy pozitív üzenetű, vidám dalt készíteni. Johnny elsőre ráérzett, mire gondolok, így gyorsan véglegesítettük a szöveget. Az elsődleges szempont a szórakoztatás, a vidám hangulat megteremtése. Túri Lajos készítette a koreográfiát, akivel a The Voice-ban találkoztam. Négy profi táncossal és két vokalistával álltam színpadra, amit február 21-én három zenésszel (zongora, nagybőgő, dob) kibővítünk. Élünk azzal a lehetőséggel, hogy ebben az évben tíz fő is részt vehet a produkcióban. A látványon, a koreográfián és a zene hangzásán is változtatunk kicsit.

dal_szövegiro

A családod is elkísért az elődöntőre. Kaptál tőlük erőt, biztatást? És a közönségtől?

Igen, a családom is elkísért az elődöntőre. Nagyon szurkolnak nekem, ők a legnagyobb rajongóim. Nap mint nap biztatnak és erőt adnak ahhoz, hogy valóra válthassam álmaimat. A közönséggel leginkább a koncertjeimen és az interneten találkozom. A legnagyobb visszaigazolást azzal adják, hogy eljönnek a fellépéseimre és felszabadultan táncolnak, mosolyognak. Olyan energiák szabadulnak fel ilyenkor, amiből a hétköznapokban is tudok táplálkozni. Nagyon sok biztatást, megerősítést kapok tőlük. Ez fantasztikus érzés, ezért tényleg érdemes a színpadon állni.

dal_kozepdonto1

Pár hete bejelentették, hogy külön utakon folytatjátok a munkát a Group’N’Swing együttessel, mert a szólókarrieredet szeretnéd építeni. Ez azt jelenti, hogy bíztál a szóló produkciódban? Vagy mindenképpen egyéni énekesi karriert szeretnél befutni?

A The Voice után indult el a szólókarrierem igazán. 14 éve tanulok énekelni, azóta elég sok zenekarban megfordultam, a legkülönbözőbb zenei stílusokban próbáltam ki magam. Amikor 2009-ben csatlakoztam a Group’N’Swing-hez, akkor dőlt el, hogy a swingben és az igényes popzenékben érzem igazán jól magam. Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hiszen fantasztikus sikereket értünk el együtt, de a felfelé ívelő szólókarrierem miatt egyre nehezebben tudtam összeegyeztetni a saját koncertjeim és a csapat fellépéseinek időpontját. Nem volt könnyű, de választottam, a saját utamon haladok tovább. Ezt a döntést szeptemberben hoztam meg, természetesen a lekötött fellépéseket még megcsináltuk együtt.

dal_kozepdonto3

Akkor még nem adtam be az új dalom az Eurovízióra, így nem tudhattam, hogy sikeres lesz-e az egyéni produkcióm. Azóta megjelent az első önálló nagylemezem “Egyszerű az élet” címmel, melyet egy teltházas koncerten mutattunk be a zenekarommal Budapesten. Bár sok egyéni fellépésem van, a szólókarrier nem azt jelenti, hogy egyedül állok mindig a színpadon. Egy éve havi rendszerességgel lépünk fel az Orfeumban a saját nyolctagú zenekarommal. Van kilenc saját dalom és több világsláger feldolgozása is köthető a nevemhez. Tele vagyok tervekkel, egyre több nagy produkcióba kapok meghívást. Bízom benne, hogy a That’s how it goes dalommal továbbjutunk a döntőbe. Ez azt jelentené, hogy a swingnek még ma is van létjogosultsága, és egyre többen szeretik a műfajt!

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánunk a szombati középdöntőben, ahol bizonyára sokan szurkolnak majd neked!

 

 

Én is köszönöm az interjút, a közönségnek pedig a biztatást és a szavazatokat!

G á j e r  B á l i n t énekes, előadóművész , www.gajerbalint.hu

 

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások