“Ahogy a zenész szüntelenül keresi a legszebb hangot, úgy várja a zene a világmindenségben, hogy valaki megszólaltassa. ” (Marlo Morgan)

Sokszor érheti az embert meglepetés, amikor egy már világhíres emberről kiderül, hogy még tud számunkra újat nyújtani. Minden emberben lehet olyan vágy, hogy megmutasson magából valamit, amit még nem ismer a környezete. Ilyen meglepetés volt André Rieu bécsi koncertje során egy váratlan bejelentés, melyet Dániel Posch fordításában teszek közzé.

andre_rieu

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Van egy meglepetésem Önöknek. Azt is el kell mondanom, hogy ez nekem is hatalmas meglepetés volt. Néhány hónappal ezelőtt felhívtak az irodámból, New Yorkból. A személyzet egyik tagja az mondta, hogy van itt valaki, aki mondana nekem valamit. Az úr egy rajongómnak mondta magát, aki komponált egy walzert. Azt szerette volna, hogy az együttesemmel játsszuk el az ő walzerét. Minden nap kapok ehhez hasonló hívásokat, e-maileket, leveleket emberektől, akik komponáltak egy walzert, és akik azt akarják, hogy lejátsszam ezeket. Az évek során szerzett tapasztalataim megtanítottak arra, hogy Johann Strauss utódja még nem született meg. Én még mindig Strauss walzereit szeretem a legjobban.

De! Amikor meghallottam ennek az embernek a nevét… Majdnem elájultam! Egy világhíres színész. Jelenleg Ő Hollywood legnagyobb sztárja. 50 évvel ezelőtt – még mielőtt színész lett volna – ez az ember zenész volt. Ekkor komponált egy walzert, amit lejegyzett egy papírra, de még soha nem hallotta. Nem mutatta meg senkinek. Néhány éve látott engem az amerikai TV-ben, és azt mondta: ennek az embernek és az együttesének kellene eljátszania az én walzeremet.

Beszélgettünk telefonon, majd nem sokkal később személyesen is. Nagy benyomást tett rám, egy rendkívül kedves ember. Így hát azt mondtam neki: küldje csak el a jegyzetét. Megtette. Utána felvettük a walzert. Azt kell mondanom Önöknek: ez a walzer fantasztikus! Izgalmas. Romantikus. Lenyűgöző. Filmszerű. Nagyon büszke vagyok rá, hogy eljátszhatjuk itt, Bécsben, első alkalommal! És én most még büszkébb vagyok, mint ez a világhíres hollywoodi sztár, aki elrepült ide hozzánk Los Angelesből, hogy velünk lehessen ezen az estén. Nagy tapsot kérek Sir Anthony Hopkinsnak!

Valóban remekmű, igaz, amit mond róla André Rieu, öröm volt hallgatni!

 

Lakatos Ilona