Fotókiállítás Lakiteleken – 2021. augusztus 14-én 16.00 órai kezdettel Lakiteleken, a Lakiteleki Közösségi Térben került sor Nyúl Béla Zoltán Közeli helyeken című fotókiállítása megnyitójára. Nyüzsgő világunkban nyugtatóan hat a lelkünkre a természet csendje, békéje, szépsége. Ha sétálgatunk egy mező virágszőnyegén vagy egy erdőben, megszólal a természet, meghalljuk finom hangját, ráhangolódunk lényünk alaphangjára. Ebben segít a látogatóknak ez a kiállítás is. 

lakiteleken  lakiteleken

Nyúl Béla Zoltán fotós és hívogató plakát a kiállítására

A rendezvény Márai Sándor természetről szóló idézetével indult Bánföldi Szilárd színművész előadásában. Ezután Kis Mártának, a Hungarikum Liget munkatársának nyitóbeszéde következett:

 

Bánföldi Szilárd színművész és Kis Márta

„Egy kiállítás mindig valami új felfedezést, új élményt rejt magában. Az alkotói látásmód számunkra is új, addig meg nem élt gondolatokat, érzéseket hív elő. A fotón megörökített pillanatok megérintenek bennünket. Lecsendesítik a világ forgatagától pörgő lelkünket. Jó megpihenni abban a miliőben, amelyet az alkotó lelkületén átszűrt fotóival közvetít felénk. Megszólít bennünket, miközben elidőzünk egy-egy kép szemlélésén. Elidőzünk, mert szárnyaltatja gondolatainkat, érzéseinket.

Nyugalmat ontó természetességgel sugározza a szépet, a nemeset a körülöttünk lévő ezerarcú természetről és gazdag élővilágáról. Mindez része mindennapjainknak, mégis elmegyünk mellette. A természet rendje azonban egyensúlyra, harmóniára törekszik az emberrel. Mestereket küld, hogy kapott képességeikkel és készségeikkel mutassák meg bolygónk, a körülöttünk élő világ szépségét.” (Kis Márta)

lakiteleken

Nyúl Béla Zoltán nyárlőrinci hobbi-természetfotós. Már gyermekkorában járta a tájakat, lepkét gyűjtött, szöcskét fogott. Majd rácsodálkozott a természet gyönyörűségére, és fényképezni kezdte. Különösen kedves hely számára Lakitelek és környéke. Lakitelek nagyközség Bács-Kiskun megyében. A településhez tartozó Tőserdő a Holt-Tiszánál található. Ez a természeti hely gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. A kiállított képek itt készültek.

A virágokon ringatózó lepkét, zümmögő méhet, zöld leveleken pihenő szöcskét, a vízen lágyan ringatózó csónakot ábrázoló képek fotói életre kelnek, szívet dobogtató történetek kerekednek az e képeket szemlélő emberben. Vargáné Darabos Márta Álom volt vagy valóság? című verse így találkozott a csónakos fotóval.

lakiteleken

Csónakok

Ez a kiállítás Lakiteleken tiszteletadás teremtett világunknak, a természetnek.

 

 

Vargáné Darabos Márta pedagógus és a csónakokat ábrázoló képhez írott verse

A kiállítást szervezte: Szomjú Gabriella
A grafikai munkákat készítette: Szomjú Csaba
Köszönjük Lendvai Editnek, a Lakiteleki Közösségi Tér munkatársának segítőkészségét a kiállítás létrejöttében!

 

Kozák Ágnes

A szerző korábbi cikke magazinunkban