„Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” – tanácsolja a mondás, de Lotz Károly festőművész mintha megfordította volna a dolgokat. A Festői szerelmek utolsó, május 9-i epizódjának főszereplője 58 évesen vette feleségül az özvegy Ónody Annát, de nem a neje, hanem annak legfiatalabb gyermeke, Kornélia vált a múzsájává.

Izgalmas finálét kap a Festői szerelmek sorozat: Lotz Károly szerelmi történetét adja elő Hüse Csaba és Tolnai Hella a Reök-palota stúdiószínpadán. A május 9-én 19.00 órakor kezdődő felolvasószínházi estén nemcsak arra derül fény, hogy kinek az arcát látta maga előtt Lotz, amikor Pszichét, a görög mitológia gyönyörű királylányát festette, hanem arra is, mit szólt ehhez a felesége.
Lotz Károly korának egyik legfoglalkoztatottabb freskófestője volt – az Operaház, a Kúria és az Országház mennyezetét is az ő munkái díszítik. Életében az aktképeit kevésbé ismerték el, pedig ezek a művek még inkább időtállók, sőt a művész érzelmeinek mélyére vezetnek. A legismertebb mitológiai nőalakjai feltűnően hasonlítanak: ábrándos tekintetű, rózsaajkú, dús hajú fiatal lány mindegyik, gömbölyded idomokkal és hamvas fehér bőrrel. Épp, mint az imádott Kornélia, Lotz nevelt lánya.

Ónody Anna, a Nemzeti Színház balettkarának táncművésze hivatásos festőfeleség volt:első férje Jakobey Károly, Lotz kollégája és barátja volt. Három gyermekük született, Ilona, Viktor és Kornélia. A házaspár elhidegült egymástól – a válás 1890-ig húzódott, de lényegében már 1885-ben külön éltek. Anna ebben az öt évben már Lotz élettársa volt, aki Jakobey 1891-ben bekövetkezett halála után nevére vette a három gyermeket. Kornélia ekkor töltötte a 16. életévét. Gyönyörű fiatal nővé érő lány lett Lotz állandó múzsája és titkos szerelme is – őt látjuk, ha a festő leghíresebb aktképeire vagy portréira tekintünk.

A főszereplőt alakító Hüse Csaba három város közönségének szívébe már belopta magát: Egerben, Kecskeméten és Kaposváron is elnyerte a társulatok legnagyobb díjait. A május 9-i, Reök-palotában látható előadáson Réczei Tamás rendező érdekes nézőpontból eleveníti fel Lotz életét: feleségét, Ónody Annát ülteti a festőművész mellé. Tolnai Hella karaktere többet mondhat nekünk; az asszony, aki hosszú évekig várt második szerelme beteljesülésére, és aki talán maga is pontosan tudta, milyen kétes értékű kitüntetés múzsaként élni. Mielőtt azonban fény derülne ezekre a magánéleti titkokra, dr. Nátyi Róbert művészettörténész tart felvezető előadást az utolsó Festői szerelmek előtt.

Ha nem akarja kihagyni a záróelőadást, jegyvásárlásra a helyszínen és online is van lehetőség:

 

Mindenkit szeretettel várnak az előadáson!

 

 

Hozzászólások