Erdő Péter bíboros a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) második előkészületi évét május 21-én, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hagyományos pünkösdhétfői majálisán, a karizmák ünnepén hirdeti meg Máriaremetén.

A második előkészületi év témája: Közösség az Egyházban. Mottója: “Az Eucharisztia forrás az Egyház számára”.

Az idei karizmák ünnepének programja reggel 9.00 órakor veszi kezdetét. A máriaremetei kegytemplom parkjában családi programokkal várják az érdeklődőket, a kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt lesznek játék- és más foglalkozási lehetőségek.

10.00 órától négy felkért plébános és világi munkatársaik tesznek tanúságot plébániai közösségi életükről. Ezt a beszélgetést a délelőtt folyamán többször is megismétlik. 10.00 órakor kezdődik az egyházmegyei ministránstalálkozó is, amihez a hivatásgondozó és ifjúsági referatúra programjai is csatlakoznak.

Ugyancsak 10.00 órától Bittsánszky Jánosné egyházmegyei családreferens várja a házaspárokat, illetve a házas közösségek tagjait, hogy együtt gondolják át az előttünk álló év törekvéseit, különös hangsúllyal az Eucharisztiára. A karizmák ünnepéhez kacsolódóan a hagyományokhoz híven a parkban felállított sátraknál plébániák és egyházi intézmények fogadják az érdeklődőket.

A szabadtéri oltárnál 13.00 órakor kerül sor az egyházmegyei ministránsverseny eredményhirdetésére, majd 13.15-kor Erdő Péter bíboros mond buzdítást annak a ministránscsapatnak, akik plébániájuk képviseletében nyáron Rómában részt vesznek a nemzetközi ministránstalálkozón. Többnyelvű szóróanyagokkal hírét viszik majd a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak és az ehhez kötődő előkészületi programnak.

13.30-kor hirdeti meg a főpásztor a NEK második készületi évét, és iránymutatást, buzdítást is fűz ehhez. A pünkösdhétfői ünnep szentmiséje 14.00 órakor kezdődik majd a szabadtéri oltárnál. Ezután, várhatóan negyed 4-kor találkoznak majd a plébániák missziós küldöttei a NEK Titkárság szervezésében. Az önkéntesek, akik a saját közösségüket lelkesítik, hogy bekapcsolódjanak a kongresszus szervezésébe, előkészületeibe, eddigi tapasztalataikat osztják meg egymással.

Máriaremete, 2017 júniusa – Erdő Péter bíboros prímás

A karizmák ünnepén folyamatosan lesz szentségimádási lehetőség. A helyszíntől nem messze a Nyolc Boldogság Közösség tagjai a nap folyamán többször is tanítást adnak az imáról és a szentségimádásról az odaérkezőknek. A templomban folyamatos lesz a gyóntatás, illetve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós vándorkeresztje is ott lesz Máriaremetén – stációszerűen felállítva.

A részletes programról a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) honlapján lehet tájékozódni.
NEK Titkárság

 

 

Hozzászólások