Arany Prága  – Prága és a zene klasszikusai  2022. május 7-én 19.30-kor a  Zeneakadémián. A Nemzeti Filharmonikusok májusi koncertje Prága gazdag zenei kultúrája előtt tiszteleg.

Pálfalvi Tamás trombitaművész

A város nemcsak arról híres, hogy olyan zeneszerzőket indított útnak, mint Antonin Dvořák vagy Smetana, hanem arról is, hogy világhírű komponistákat vonzott külföldről, mint például Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a Don Giovanni premierjét a városban rendezte 1878-ban.

Ezen az esten egy Prágához kötődő Mozart-remekmű és egy kiváló cseh zeneszerző szimfóniája fog közre egy trombitaversenyt.

Mozart többször is járt a cseh fővárosban, így nem csoda, ha rengeteg mendemonda kapott szárnyra vele kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy első látogatása alkalmával mutatta be a város számára készült Prágai szimfóniát, ami kirobbanó siker lett.

Mozart kompozíciója után a trombiták „mennybemenetele” következik. Johann Nepomuk Hummel, aki gyermekkorában Mozart tanítványa is volt, Esz-dúr trombitaversenyét a billentyűs trombita feltalálójának, Anton Weidingernek írta.

Az Esterházy-családnál is szolgáló Hummel mellett megismerhetjük a Bécsben sikeressé vált cseh szerző, Vorisek egyetlen szimfóniáját is, melyről az elemzők úgy tartják, Beethoven és Schubert hatását tükrözi.

arany praga

Charles Olivieri-Munroe karmester

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellép Pálfalvi Tamás, aki a világklasszis magyar trombitások előkelő élcsapatának tagja. Az est karmestere a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe lesz, a cseh zene világszerte elismert specialistája. Sok szálon kapcsolódik Prágához, a Cseh Filharmonikusokhoz és a Prágai Zeneakadémiához, ahol tanít.

A fentiek alapján nem véletlen, ha a májusi hangverseny a beszédes Arany Prága címet kapta.

 

Forrás: Momentum Mundi

 

Cikkünk a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egy korábbi koncertjéről