A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hősi élet címmel ad koncertet 2020. március 5-én, 19.30-kor a MÜPA-ban. Állítólag a vészterhes napokban ez az egy klasszikus zenei lemez volt kéznél a stúdióban. Akárhogy is történt, tény, hogy a Magyar Rádió 1956 őszén újra és újra az Egmont-nyitányt játszotta le Nagy Imre drámai szavai mellé („csapataink harcban állnak”).

Michael Sanderling – Photo: Marco Borggreve

Keresve sem találhattak volna az alkalomhoz jobban illő muzsikát. Komor, hősi hang, küzdelem, a győzelem reménye – minden benne van Beethoven zenéjében. A hangverseny második fele is a hősiesség jegyében fogant. A 20. század elején Richard Strauss zenéje valósággal megbabonázta az új iránt érzékeny fiatalokat.

Bartók Béla ámulva hallgatta 1902-ben az Imígyen szóla Zarathustra budapesti előadását. Lelkesedésében azonnal megszerezte a Hősi élet című szimfonikus költemény partitúráját, s megtanulta kívülről. Úgy zongorázta el a hihetetlenül nehéz darabot, hogy annak még Bécsben is híre ment. Aztán telt-múlt az idő, kissé megkopott a straussi varázs. Maga Strauss is másféle utakat kezdett követni, főleg A rózsalovag után… Hogy merre vezetett ez az út, azt most megtapasztalhatja a koncert közönsége.

Juliana Koch oboaművész

A két hősi mű közt ugyanis az Oboaverseny szólal meg, egy igen kései, 1945-ből való Strauss-alkotás. Mintha nem is ugyanaz a zeneszerző írta volna, aki a Hősi életet. Reménytelenül konzervatív későromantika? Vagy a posztmodern korszak látnoki megsejtése?

Program:

Ludwig van Beethoven Egmont-nyitány, op. 84
Richard Strauss D-dúr oboaverseny
***
Richard Strauss Hősi élet, op. 40

Közreműködik:
Juliana Koch oboa
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Michael Sanderling karmester

A koncertről részletesen a Müpa honlapján olvashat.

(A Nemzeti Filharmonikus Zenekar korábbi koncertjéről itt adott hírt a Montázs Magazin)

 

forrás: Momentum Mundi

 

Hozzászólások