„Sokat hallani a mondást, hogy Földünket a jövő generációitól kaptuk kölcsön, ezért kötelességünk nekik megőrizni. Ennek megvalósításához azonban az a leghasznosabb, ha megtanítjuk a jövő felnőtteinek, hogyan lehet megóvni természeti értékeinket” – mondta el Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának projektvezetője.

A WWF Magyarország szakértői az egy évig tartó program folyamán több mint 30 fővárosi és vidéki iskolába látogatnak el, ahol egy-egy hetedikes vagy nyolcadikos osztály vesz majd részt a 3 tanórából álló oktatáson. A tanórák fő témái a fenntartható fogyasztás, a mobilitás és a zöld otthon lesznek. A gyerekek először a mindennapi élet környezeti vonatkozásaival ismerkednek meg. Megtanulják, hogy amit megveszünk, megeszünk vagy használunk, az ökológiai lábnyommal bír, energiát használ fel és hulladékot termel.

                                                                                                      

Ezt követően az oktatás az utazás, a nyersanyagok és az energia áramlásának témakörével foglalkozik, így a diákok a közlekedés fenntarthatóságáról is új ismereteket szerezhetnek. Végül a gyerekek a WWF szakértőivel együtt vonják le a tanulságokat, hogy együtt keressék meg a tanultak kapcsolódását a mindennapokhoz. A cél, hogy maguktól jöjjenek rá, mi mindent tehetnek a fenntarthatóságért saját otthonukban.

A szervezők a gyerekek környezeti nevelésébe a szülőket is szeretnék bevonni, ezért az év folyamán két iskolában udvar-szépítő napokat is hirdetnek majd. Az összefogás jegyében a diákokon kívül szülők és a helyi közösségek is részt vehetnek az akcióban, hogy együttes erővel tegyék zöldebbé, fenntarthatóbbá a környezetüket.

                                           

A Palánták programban résztvevő osztályok alkotói versenyen indulhatnak: a legkreatívabb, legelhivatottabb csapat egy Állatkerti látogatást nyer, amely során a WWF szakértőinek segítségével ismerkednek majd meg azokkal az állatokkal, amelyek miatt igazán érdemes megóvni a bolygót.

A tanórák anyaga és a bemutatóeszközök leírása szabadon elérhető lesz a WWF Magyarország weboldalán, így az érdeklődő iskolák és oktatók maguk is kinevelhetik saját Palántáikat.

WWF Magyarország

2013. április 23.

Hozzászólások