Farkas Gáborral, a Csiperó Fesztivál alapítójával, főszervezőjével beszélgettünk, hogy értékeljük az Európa Jövője Találkozót. Szenzációs hangulatú fesztivált szerveztek az idén is, mint az előző 13 alkalommal. Ez a 14., és mivel kétévente szerveződik az Európa Jövője Egyesület égisze alatt a gyermek- és ifjúsági találkozó, könnyen kiszámítható, hogy Kecskemét éppen 28 évvel ezelőtt hívta meg először Európa fiataljait.

csipero020

Mitől volt más ez a találkozó, mint a többi?

Alapvetően nem sokban különböznek ezek a találkozók egymástól, hiszen megvan az eredeti elképzelés, és az most is életképes. Tehát nincs okunk változtatni rajta. Az ideérkező külföldi gyermekcsoportoktól azt kérjük, hogy hozzanak magukkal ajándékot, amelyet nyelvi nehézségek nélkül át tudnak adni a vendéglátóiknak. Vagyis hozzák el zenéjüket, táncaikat, éneküket, tehát valami olyan produkciót, ami rájuk jellemző.

Mi Kecskemét és a szervezők célja az Európa Jövője Találkozóval ?

Ez nem annyira fesztivál, inkább találkozó. Kultúrák találkoznak itt. Fő célunk az, hogy a különböző országok gyermekei felismerjék már gyermekkorban azt, hogy vannak emberek, akik más nyelven beszélnek és énekelnek, más ritmusra táncolnak, és az éppen olyan értékes, mint a sajátjuk. De az is fontos, hogy miközben elfogadják mások kultúráját, becsüljék a sajátjukat is. Tehát a vendéglátó magyar gyermekeknek az is feladata, hogy megismertessék a magyar kultúrát a külföldiekkel. A gyerekek ezt ragyogóan csinálják. Ajánlanám, hogy diplomaták és politikusok vegyenek tőlük egy kis példát, akkor már sokkal szebb, jobb és békésebb lenne a világ.

csipero018

Hogyan zajlik a találkozó kilenc napon át?

Nagyon sok programot készítettünk mi is a gyerekeknek, ami a város lakosai részére szinte láthatatlan. Délelőttönként 150-200 gyermek ment ki a Szabadidőközpontba sárkányhajózni, hasonló létszámú csoportokat vittünk ki buszokkal a Varga tanyára, hogy megismerjék a pusztai életet, az állatokat (nagy kedvence mindenkinek a ló). Nagy csoportok indultak a Városháza dísztermét is megismerni. Emellett vannak azok a programok, amelyek az egész városnak szólnak, és Kecskemét főterén láthatóak. Itt minden gyerekprodukció egyformán értékes, nincs első díj, sem második, sem harmadik. Az a lényeg, hogy a sokszínű Európát bemutassuk a gyerekek műsorai által.

Hatalmas szervezőmunkát igényel egy ilyen egész földrészt átfogó rendezvény…

Sokan úgy gondolják, hogy a találkozó a szignál megszólalásával kezdődik. Ha hiszik, ha nem, ez nem így van. Egy héttel a 14. gyermektalálkozó után – bár még nem is pakoltunk el mindent teljesen, már a 2018-as fesztivál előkészületeivel is foglalkozunk. A mostani találkozóban is bizony két év munkája van benne. Mire idejön 32 gyerekcsoport, addig mi több mint százzal tárgyalunk, és csak később látjuk, hogy egy csomó munkát fölöslegesen végeztünk, amit nem tudunk megspórolni. Olyan csoportokkal tárgyalunk hónapokig, amelyek a végén mégsem jönnek, és volt olyan csoport, amelyik egy hónappal a találkozó előtt bukkant föl, és gyorsan házigazdákat kellett keresni nekik.

csipero010

Nagyon rutinos csapat szervezi a találkozókat. A személyemben és néhány idősebb alapító-szervező személyében megvan az állandóság, a folyamatosság, aztán van egy középgeneráció, és szerencsére vannak mindig fiatalok is. Most például 62 közép- és főiskolás segített, őket narancssárga pólóba öltöztettük. Ez azért volt fontos, hogy legyenek jól láthatóak, ha szükség van rájuk a főtéren. Rendkívül lelkesen dolgoztak. Mi, a főrendezők fehér csiperós pólóban voltunk.

Az időjárásra nem lehetett panaszunk….

Nagyon kedves volt hozzánk az időjárás: nem volt sem túl meleg, sem hűvös, kellemesen teltek a napok. Eső sem zavarta meg a programjainkat. Talán kissé hosszú volt a kilenc nap a szervezőknek, hiszen jelentős fizikai és lelki erőt, nagy koncentrálást kíván valamennyiünktől. Aztán amikor bezárul a találkozó, akkor a nagy önkéntes sereg eltűnik, másnapra néptelenné válik a fesztiválközpont is. Olyankor már kevesen vagyunk, de ők azok, akik a főtér takarítását is elvégzik.

csipero016

A gyermekek visszaadják a város kulcsát Kecskemét alpolgármesterének, Szeberényi Gyula Tamásnak – A háttérben Farkas Gábor

Nagyon büszke vagyok rá, hogy aki hétfőn este jött a kecskeméti főtérre, az már nyomát sem látta, hogy ott előző nap még egy nemzetközi fesztivál volt. Egy nap alatt építettük föl, és egy nap alatt tüntettük el. Nagyon kellemetlen, amikor más fesztiválok zárása után néha még napokig kerülgetni kell a félig szétszerelt bódékat, felszereléseket.

A lelkes csapatunkat kell megdicsérnem azért is, mert a rendezvény során mindig tiszta volt a főtér. Egy nemzetközi fesztiválon ez természetes is. Ez nemcsak a Városgazdálkodási Vállalat konténereinek köszönhető, hanem annak is, hogy saját szemétszedő-takarító brigád állt össze fiatalokból. Ennek mindig így kellene lennie, hiszen – a számomra legalábbis – Európa legszebb terének mindig tisztának kellene lennie, és igazi fényében ragyognia.

csipero011

Az egyik nap neve ez volt: Magyarország öröme. Milyen programokat tartalmazott, és mi volt a célja?

Ez kezdetektől fogva hagyományos rendezvényünk. Ennek az a magyarázata, hogy nagyszámban jönnek határon túli magyar csoportok. Elsősorban a szomszédos országokból, de szoktak jönni Hollandiából vagy más országból is, ahol magyarok élnek. Az a célja, hogy legyen egy olyan nap, amikor magyar-magyar találkozó van. Hiszen az erdélyi magyar gyerek nem ismeri a Felvidéket, a felvidéki gyerekek a vajdasági magyarokat, hogy Kárpátaljáról ne is beszéljek.

csipero012

Idén 12 magyar csoport volt, akik ezen a napon találkoztak. A Városháza dísztermében köszöntötték őket a város vezetői. Olyan sokan voltak, hogy teljesen megtöltötték a dísztermet. Különböző programokat szervezünk nekik, ezen a napon övék a színpad, ők mutatták be a műsoraikat, és ők vettek részt a főtéren a lekvárfőzésben is. Kecskeméti kajszibarackból készült a finom baracklekvár, amiből ki-ki vihetett is haza kóstolót egy-egy üveggel. Ők fogyasztották el a sepsiszentgyörgyiek által főzött töltöttkáposztát, amihez – fantasztikus teljesítményként – az alapanyagot is magukkal hozták: három 60 literes hordóban hozták a káposztát, meg hozzá tíz füstöltcsülköt, úgy hogy nagy lakoma kerekedett belőle. Tehát ez a nap a magyar-magyar barátságról szólt, és nagyon fontos esemény volt.

csipero02

Olyan nagy az érdeklődés a rendezvény iránt, hogy már nem csak európai országokból jelentkeznek a csoportok. Kik voltak idén a különleges résztvevők a fesztiválon?

Az egyik különleges helyszín, a Man-sziget Nagy-Britannia közelében, az Ír-tengerben fekszik. 50 ezer lakója van, az Egyesült Királyság része. Ők tehát európaiak, de talán sokan nem hallottak róluk. Onnan jött egy csoport fiatal. Hogy honnan tudtak rólunk, még nem tudtam megérdeklődni, de kecskeméti házigazdáik már bizonyára tudják.

Mindenképpen kuriózum volt, hogy Új-Delhiből, Indiából jött egy csoport. Velük közel egy éve folytak megbeszélések. Tudatosan elhatározták, hogy eljönnek, a vezetőjük hallott Magyarországról, és szerették volna megismerni. Nagyon sokat segített ebben az Új-Delhi Magyar Kulturális Intézet, a Balassi Intézet, és a csoport vezetője is hihetetlen energiával szervezte a csoport útját. Nagyon érdekes színfoltja voltak a fesztiválnak. Érdekessége a dolognak, hogy a gyerekek az indiai, a hindu valláshoz kötődő hagyományokat mutatták be táncban, énekben, miközben maga az iskola egy református gimnázium.

csipero04

A legegzotikusabb csoport Oroszországból, Jakutiából érkezett. Ők jöttek a legmesszebbről, 11.800 kilométert utaztak, hogy ideérjenek. Nagy elszántság szükséges ahhoz, hogy négy napig utazzanak. Ők nem csereként voltak itt, hanem fizették az útiköltségüket, mi pedig vendégül láttuk őket. Ők voltak a fesztivál kedvencei, mindenki őket szerette volna látni és hallani. Sok külön programot szerveztünk nekik, a közönség is követelte, hatalmas közönségsikert arattak a dorombjátékukkal.

Számomra egyedülálló teljesítményt nyújtottak a záróünnepségen a Városházán, ahol szereplésre kértük őket. Szabó Sándor kecskeméti tárogatós is föllépett a műsorban, és az általa előadott moldvai dallamra együtt „doromboltak” a jakutok. Valami fantasztikus élmény volt. Egyedülálló, lélegzetelállító dolog. Mindez azt mutatja, hogy a zene, az ének tényleg híd az emberek között, és nem ismer határokat, nem ismer nyelveket. Nagyon jó kapcsolódási lehetőség különböző népek között. Kecskemét erre mutat jó példát.

csipero01

Mostanra már hazatértek a vendégcsoportok. Érkeztek tőlük visszajelzések?

Természetesen. Mindenki rendben hazatért, és nagyon meg voltak elégedve a vendéglátással, de ezt még itt, indulás előtt kifejezték. A találkozónak ez a nagyon jóleső, de egyik legfárasztóbb része a külföldiek köszönetnyilvánítása. A mostani búcsúzáson is látható volt, hogy jól érezték magukat a gyerekek, megszerették Kecskemétet, a várost és a kecskeméti embereket is, és biztos, hogy jövőre nagyon nagy szeretettel várják majd vissza vendégségbe a kecskeméti fogadógyerekeket.

Hány kecskeméti gyermek kapcsolódott bele idén a vendégfogadásba?

1500 körüli a számuk. Nem lehet pontosan megmondani, mert voltak olyan programok, amelyeken nem csak a fogadógyerekek vettek részt, hanem a városból is bárki. Épp a Magyarország öröme nap a példa rá, hogy játszótérré változtattuk az egész főteret. Ebben részt vett a Szórakaténusz Játékműhely és az Ifjúsági Otthon is. Mindenféle játékot kihordtak, népi játékok, természetes játékok szerepeltek. Az egész tér egy hatalmas játszótér volt, ahová elhozták a kecskeméti gyerekeket is.

csipero08

A külföldi sajtó hírt adott a rendezvényről?

Nem igazán, mert a magyar sajtó sem tette ezt. Sajnos úgy tűnik, hogy ami nem Budapesten történik, az nem létezik. Legföljebb akkor, ha elhangozhatnak ilyen szavak, hogy meglőtte, kirabolta, tehát ha valami negatív szenzáció történik. Nálunk „csak” pozitív szenzációról lehet beszámolni. Azért Párizsban, meg a Man-szigeten és Jakutföldön tudnak rólunk, ez nagyszerű dolog. Amikor a csoportok hazamennek, őket otthon a sajtó megtalálja és ír róluk. A magyar sajtóról mi már húsz éve lemondtunk. Ha botrány van, akkor megjelenik, ha nincs botrány, akkor pénzért jönnek. Nekünk meg erre nincs pénzünk. Ha lenne pénzünk, akkor sem erre fordítanánk.

Ez az egyesület már Európa-díjat kapott ezért a tevékenységéért, később engem személyesen is kitüntettek a csaknem három évtizedes munkámért. Én csak sajnálni tudom, hogy ez a rendezvény nem érdekli a magyar sajtót. Túl szép ez a rendezvény ahhoz, hogy bármit belemagyarázzanak. 28 éve ide semmilyen pártpolitikai dolgot nem engedünk beszivárogni. Nincs jobb- meg baloldali gyerek, csak gyerek van, és ez mindannyiunk ügye. Innentől kezdve a sajtó nem tud velünk mit kezdeni. Ezt én már nem fájlalom, mi így is tesszük a dolgunkat.

csipero09

A polgármester asszonnyal együtt június 21-én tartottunk egy közös sajtótájékoztatót, ahová meghívtuk a Magyar Távirati Irodát is, hiszen ők adják tovább a médiumoknak a híreket. Semmi reagálás nem volt a részükről, csak a helyi média képviseltette magát. Egyébként mi most a korábbiaknál sokkal többet használtuk az internetet, a Facebook adta nyilvánosságot. Itt rengetegen kísérték figyelemmel a rendezvényeinket, még a szülők is azonnal részesülhettek az élményekben, információkban. A világ sok-sok országából kaptunk kommentárokat, hozzászólásokat, gratulációkat. Több nagy nemzetközi fesztivál szervezői eljöttek, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, megfigyeljék a munkánkat.

csipero017

Összegzésképpen: Elégedett a 14. Gyermek- és Ifjúsági Találkozó eredményeivel?

Ilyenkor egy jogos elégedettség van az emberben, mert igen jól sikerült a találkozó! Sőt, az egész hadseregnyi önkéntes csapat is elégedettséget érezhet, mert minden rendben volt. Ez bizony egy első osztályú európai fesztivál volt! 124 központi programot szerveztünk, és egyiket sem kellett elhagynunk, sőt még tízegynéhányat menet közben rögtönöztünk is. Szinte erején felül teljesített a szervezői gárda. Kecskemét is méltóképpen fogadta be ezt a fesztivált, mintha a sajátja lenne teljes egészében. Tehát a város is jól teljesített, a lakóit is dicséret illeti. A város együtt élt a fesztivállal. Kecskemét csillagos ötösre vizsgázott!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások