Egyedülálló kiadvány jelent meg a Zsolnay Kulturális Negyedről a Zsolnay Örökségkezelő NKft. gondozásában. A gazdagon illusztrált könyv bemutatja a Negyed területén lévő épületek történetét az 1800-as évektől napjainkig.

Zsolnay_Kulturalis_Negyed

Az ezer példányban megjelent kötetből megismerhetők a Zsolnay Negyed Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósított felújításának előzményei, az öthektáros területen található épületek egykori és jelenlegi funkciói, a kert, a Zsolnay Mauzóleum, továbbá a Zsolnay család neves alakjairól is található benne egy rövid összefoglaló. Jól látható az a lenyűgöző átalakulás, ahogyan a Zsolnay gyár lepusztult területének revitalizációjával egy olyan minőségi kulturális tér jött létre, amely nemcsak a pécsieknek, de a turisták ezreinek is örömöt okoz.

A könyvben közel 150 kép kapott helyet, köztük archív fotók, régi képeslapok, tervrajzok is szerepelnek. Az átalakulást jól szemléltetik Kismányoky Károly fotói, melyek a felújítás előtti állapotot örökítették meg és a kötet szerkesztője, Cseri László képei, melyek a Negyed jelenlegi megjelenését tükrözik. A könyv megírásában a szerkesztőn túl részt vett Halász Kinga és Komor István, a grafikai terv Sándor Zsolt munkája.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült könyv megvásárolható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

Hozzászólások