Hogyan kell csergetni? Milyen érzés ökörfogaton utazni? Miféle titkokat rejt az erdő szentélye? Milyen versenyszámok vannak egy a tanyaolimpián? Többek közt ez is kiderül, ha június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, ahol egyetlen, különleges éjszakára a falu a városba költözik, és a Vajdahunyadvár épületében és udvarán megidézik a tanyák, az erdők és mezők nyüzsgő világát és szereplőit.


Idén a Falu szélén, erdő mélyén… téma köré csoportosul a rendhagyó múzeumi éjszaka kínálata. Míg a bátrabbak kipróbálják, milyen ökörfogaton utazni, valamint játékos tanyaolimpián tesztelik ügyességüket, addig a kisebbek állatsimogató programon ismerkedhetnek erdei és háziállatokkal.


A Mezőgazdasági Múzeum épületében egész éjjel tárlatvezetések követik egymást a magyar mezőgazdaság történetét, a halászatot, vadászatot, szőlészetet és borászatot bemutató kiállításokban, valamint A ló – Nemzeti lókiállításban. Az érdeklődők vártörténeti sétára indulhatnak az Apostolok tornyába, pásztorverseket hallgathatnak, továbbá megcsodálhatják a könyvtár kincseit és a Hunyad-pince borászati emlékeit. A Vajdahunyadvár gótikus szárnyában, Az Erdő Szentélyében erdei élménypálya, ügyességi játékok, bemutatók és kézműves foglalkozások várják a látogatókat.

A vidám nyárestén természetesen finomságokban se lesz hiány, az üres gyomorral érkezőket hagyományos magyar ételek és jóféle italok csábítják. A román kori kerengőben, a Kadarka Szalonban a vendégek finom kadarkaborokat kóstolhatnak, illetve csatlakozhatnak az éjféli közös Nagy Kadarka Koccintáshoz, a kirakodóvásáron pedig minőségi, kézműves termékek közt válogathatnak.


A szabadtéri színpad délután csak a gyerekeké: a mulatságot a MintaPinty Zenekar fellépése nyitja, melyet a Szeleburdi Meseszínház és a Görömbő Kompánia Szent Iván-éji műsora követnek. Naplemente után hangulatos jazzmuzsikával telik meg a Hunyadi-udvar, ahol a Rytmix Trió, a Spring Island, valamint a Kiss Attila Band és vendégei szórakoztatják a közönséget.

Sötétedés után a mágia veszi át az uralmat a vár felett: a vendégeket szerelmi varázslás, virágnyelviskola és bájitalfőzés várja, a Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedig szerelem- és barátságmegtartó tűzugrás zárja a Múzeumok Éjszakáját. Jegyek elővételben is kaphatók!

További információ: Magyar Mezőgazdasági Múzeum oldala és facebook oldala

2014. június 18.

Hozzászólások