Ezerötszáz éves fennállását ünnepli az Ágoston-rendi Szent Mór-kolostor a svájci Wallis kantonban. A Nyugat legrégebbi, folyamatosan fennálló kolostorában szeptember közepén kezdődnek meg jubileumi ünnepségek.


Ezerötszáz éve ünneplik a liturgiát és imádkoznak a svájci Szent Mór-kolostorban. St. Maurice a Verolliez síkságon fekszik. Az Unterwallisban található városka már a kelta időkben is ismert volt. Hírnévre azonban csak a római császárság idején tett szert, mikor Mór (Mauritius) és katonái, a thébai légió tagjai 300 körül vértanúságot szenvedtek a város falain belül. Szent Mór és katonatársai emlékére alapította Zsigmond burgund király 513-ban a  Szent Mór-kolostort, melyet 515-ben a máig fennmaradt apátsággá bővített ki.

A jubileumi év szeptember 21-én nyílik meg a vasárnapi vesperás keretében. Ezt a város hagyományos körmenete követi, amikor körbeviszik Szent Mór és társai ereklyéit a város utcáin.

Filmpremierrel is készülnek a jubileumra: az elmúlt két évben forgatott Le sang et la seve (A vér és az életerő) című film az apátság történetét dolgozza fel, és bemutatja St. Maurice Ágoston-rendi szerzeteseinek mindennapjait.

Az ősz fő kulturális eseménye a régészeti körút és a teljesen megújult, az apátság kincstárát bemutató kiállítóterem megnyitása lesz. Ebben közel hatvan olyan tárgyat láthatnak majd az érdeklődők, amelyek a nyugati világ legértékesebb vallási műtárgyai közé tartoznak, köztük a párizsi Louvre eddig is nagy közönségsikert aratott 19 műtárgya.


Joseph Roduit apát az ünnepi program ismertetésekor elmondta, februári római útján meghívta Ferenc pápát az eseményre. „Meglátjuk” – válaszolta a Szentatya. „Így vagy úgy, egy pápa mindenképpen részt vesz a jubileumon: II. Tavadrosz pátriárka, a kopt pápa már elfogadta a meghívást” – mondta az apát.

1991 óta Szent Mórt mint egyiptomi vértanút a kopt szentek között is tisztelik. Svájcban a thébai légió további három egyiptomi származású mártírját övezi tisztelet. Mellettük a 320 körül elhunyt Szent Verena is valószínűleg Egyiptomból származik.

Az apátság újkori történetében is vannak mártír szerzetesek, például Maurice Tornay (1910–1949), aki tibeti missziója során szenvedett vértanúhalált. Őt II. János Pál pápa 1993-ban boldoggá avatta.

Forrás: Magyar Kurír

2014. szeptember 3.

Hozzászólások