Ezernyi színben pompázik a kecskeméti piac.  Ha a piacról beszélünk – és még inkább a hétvégi piacról – elsőre inkább csak a szezongyümölcsök és az ebédhez valók bevásárlása jut az eszünkbe. Pedig a Budai utcai Piaccsarnok virágokból és palántákból is gyönyörködtető választékot kínál.

Ha itt az igazi nyár, az nem csak a temérdek friss gyümölcs – de a káprázatos, és egyre olcsóbb virágok özönében is ünnepli magát. Kimondottan a napsugárban fürdő hosszú napok életörömét hirdetik a tarka-barka csokrok, melyek nemcsak kedves meglepetést képesek okozni, de feldobják a szoba, a nappali hangulatát. A kardvirág a maga méltóságával viszont éppen az ellentéte: ünnepélyesebb alkalmakról szól, de temetőkbe is előszeretettel viszik nyaranta. De vágott virágból a népszerű, elegáns és sokféle alkalomhoz illó rózsa meg a szegfű mellett számos más szépséges virágot is kínálnak az árusok. A napvirág különböző változatai például olyan jókedvet árasztanak magukból sárga ragyogásukkal, hogy már messziről hirdetik a nyár és az élet örömét.

Sokan élővirággal teszik széppé, és üdítik fel környezetüket – legyen szó az erkélyre felerősített balkonládákról, vagy éppen terebélyesebb előkertekről. Láthatóan nagyon népszerűek a kiültetni való palánták, sokan keresik és viszik őket. A Piaccsarnokban és a kinti részen számos változatot találunk pozsgásokból, sőt különlegességekből is – de örök nagy sláger a petúnia meg a tátika is. Sőt még félig már érőre fordult paprikapalántát is találtunk.

Képek és szöveg: Komlós József JR

 

 

Hozzászólások