Szávoszt Katalin keramikusművész adománya Kecskemétnek – Óriási megtiszteltetés érte múzeumunkat, hiszen Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas és Gádor-díjas keramikusművész, az életművét magas szinten reprezentáló, 81 tételből (117 darabból) álló műtárgyegyüttest adományozott a Kecskeméti Katona József Múzeumnak.

szavoszt katalin

Az adományt, pontosabban annak jelentős részét az október 24-én záródó TRANSCENDO című tárlaton mutattuk be. (A most be nem mutatott alkotások közé tartozik például a 2006-ban keletkezett Világvallások c. sorozata is, melyet az egyik keresztény ikonográfiai vendégkiállításunkon szerepeltethetünk majd először nagyközönség előtt.)

A bő fél évszázadot átfogó anyagban, mely az 1967-es diplomamunkájának egy elemétől (mázas porcelánból készült plasztikus falburkolat) egészen egy 2020-ban született grafikai kompozícióig (Körtés csendélet) terjed, szinte minden korszaka, rá jellemző tematika, anyag, illetve technika is képviseltetve van.

Szávoszt Katalin adományának hivatalos és ünnepélyes szerződésaláírására 2021. október 16-án 15.00 órakor került sor a Cifrapalota Pávás termében.

Egy életmű múzeumban való elhelyezése mindig garancia arra, hogy az adott művek szakértő kezekben méltó bánásmódban részesüljenek, és épségben megőrződjenek a jövő műkedvelő közönsége és kutatói számára.

A művésznő sok-sok szállal kötődik a hírös városhoz, baráti, szakmai, családi kötelékek és emlékek fűzik Kecskeméhez. Mindamellett az ország egyik legjelentősebb képző- és iparművészeti gyűjteménye is komoly vonzerő volt a számára, ahol kiemelt figyelmet szentelünk a keresztény tartalmú alkotásokon túl a kortárs iparművészetre, így elsősorban a Kecskeméten is jelen lévő kerámiára, zománcra és textilre.

A szerződés aláírása után kötetlen beszélgetés zajlott, melynek során a művésznőt a kiállítás két kurátora, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a képzőművészeti osztályunk vezetője, valamint Osztényi Éva, művészettörténész muzeológus kérdezte az életművéről, kecskeméti kötődéseiről, alkotói korszakairól, s az ezek folyamán született alkotásairól.

A kiállítás még október 24-ig megtekinthető a Cifrapalotában, keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye

 

Magazinunk ITT adott hírt a rendezvényről

 

Hozzászólások