A település német lakosait 1946-ban kitelepítették, a hagyományokat azonban máig is őrzik, és a fesztiválok idején sokan ellátogatnak ide Németországból is. Így van ez a május végi Szent Orbán-napi borfesztivál idején is. A pincesor házai előtt jókedvű társaságok kóstolgatják a helyi borfajtákat, kirakodóvásár is várja a látogatókat, ahol kézműves termékek, méz, sajt, édességek és a megszokott vásári portékák közül válogathatunk. A zenekar látványos jelmezes felvonulása vezeti fel a programot. Az épületek és szőlőskertek hangulata a tömeg és a felállított sátrak miatt kevésbé érvényesül, ezért érdemes egyszer egy „átlagos” napon is sétálni itt egyet.

A pincesor az 54-es főút mentén, Baja irányában helyezkedik el, a város központja kicsit beljebb, 3-4 kilométerre érhető el.  Itt található a volt érseki kastély is, melynek felújítását 2009-2010-ben részben uniós támogatásból fedezték. 2010. szeptember 24-én adták át. Az egyik kiállítóteremben egy hatalmas képernyőn nyomon követhetjük a restaurálás folyamatát. Láthatjuk, milyen állapotban volt a belső tér a felújítás előtt.

A Patachich Gábor kalocsai érsek által 1740-ben építtetett kastélyt többször átalakították. 1907-től 1998-ig gyermekotthon működött a falai között. Állaga erősen leromlott. A felújítás után azonban újjászületett az épület: az eredeti rózsaszín-fehér falak helyett külseje ma törtfehér színű, az érseki lakosztály termeinek falain különleges virágmotívumos díszítést láthatunk.

A földszinti szobákban vadászattal és a helyi borkultúrával kapcsolatos, illetve a hajósi búcsúkat megidéző tárlatok várják az érdeklődőket, korabeli fényképek, használati tárgyak, levelek és egyéb írások segítenek felidézni az egykori hangulatot. Az emeleti szobákban a hajdani érseki lakosztályok berendezési tárgyai láthatók: a tágas díszterem falain többek között Mária Teréziát és férjét, Lotharingiai Ferencet ábrázoló festmények függnek. Megtekinthetjük még a korhű bútorokkal berendezett hálószobát, dolgozószobát, étkezőt és fogadószobát is.

A kert gyönyörűen ápolt, harmóniát áraszt. A gondozott rózsaágyás kellemes látvány, csakúgy, mint a zöld lugas, a szabályosan nyírt bokrok és a középen csordogáló szökőkút. A kertben hangulatos kis kávézó várja a főúri környezetben megpihenni vágyó látogatókat.

Weninger Nóra