A kávé szerelmeseinek itt van néhány érdekesség kedvenc italukról!

  • A világ legdrágább kávéját Indonéziában termesztik. Egy csésze belekerülhet akár 15-20 ezer forintba, bár nem ez a legelrettentőbb tulajdonsága. Valószínűleg nem hangzik túl bizalomgerjesztően, de egy cibetmacska ürülékéből válogatják ki a kávészemeket, amikből készítik. Az állatok csak a legszebb terméseket eszik meg, a babokat azonban nem emésztik meg, a kávétermelők nyugodtan összegyűjthetik a “kincset”. Bizarrul hangzik, de akik ittak belőle, állítják hogy páratlan íze van.

  • A világon a legtöbb kávét a skandinávok fogyasztják. A legnagyobb kávéimádók a norvégok, a dánok és a finnek. Egy átlagos ember ezekben az országokban körülbelül 10 kg kávét fogyaszt el egy évben, ami háromszor annyi, mint amennyit az amerikaiak isznak.
  • Valószínűleg senkit nem lep meg az az adat, hogy kávétermesztésben a brazilok a világelsők. A világ kávészükségleteinek 30-40 százalékát látják el. A dobogó második- harmadik fokán Vietnám és Kolumbia állnak.
  • Az első espresso géppel a franciák rukkoltak elő 1822-ben, de az olaszok voltak azok, akik tökéletesítették és elterjesztették azt.
  • Az első kávéház Isztambulban nyitotta meg kapuit 1471-ben. Európában az olaszok voltak az elsők, és 1645-ig kellett várni erre a jeles eseményre.
  • Vannak azért olyan élőlények is, amik nem lelkesednek a kávéért: a hangyák ki nem állhatják. Így ha váratlan vendégként feltűnnek a szobánkban, nyugodtan kínáljuk meg őket egy kis őrölt kávéval!
Hozzászólások