Eklektikus ősz a sikerkönyvek listáján – Augusztusban még meleg van, de ilyenkor már mindenki tudja, hogy a gondtalan nyári napoknak hamarosan vége: lassan, de biztosan vissza kell rendeződni a munka-iskola diktálta hétköznapokba. A legkeresettebb könyvek listája jól tükrözi ezt a kettősséget: a romantikus történeteket nem tudtuk még elengedni, de mellette egyre jobban belemerültünk az önismeretbe is. És csak faltuk, faltuk a könyveket!

eklektikus osz

Sikerlista az eklektikus ősz szemével

Augusztusban a sikerlista első helyét Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című könyve szerezte meg. A mű több szempontból is érdekes. Egyrészt a szerző első regényeként kelt el több mint 4 millió példányban, másrészt a 2019-es első megjelenése óta időről-időre újra felbukkan a legolvasottabb könyvek között, az érdeklődés nem csökken iránta. A könyv egy ritkán lakott mocsaras vidéken játszódik. Itt él elzárkózva a fiatal Kya, akinek a történet előrehaladtával gyökeresen megváltozik az élete: nemcsak a szerelem találja meg, aminek köszönhetően kitárul számára a világ, de egy rejtélyes gyilkosság első számú gyanúsítottjává is válik.

A második helyen a Bookline sikerlista egyik állandó kedvence, Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című könyve áll. Sorsunk nem értelmezhető felmenőink életének ismerete nélkül, döntéseinket nagyban befolyásolja az ő életük – vallja a pszichológus szerző, akinek novemberben új könyve jelenik meg.

A harmadik helyezett Edith Eva Eger: Döntés című kötete lett, ami szintén bestseller 2017-es megjelenése óta: az Auschwitz-ot megjárt szerző tanulságokkal teli élete sokaknak mutat utat továbbra is.

Gyilkosságok és rejtélyek köré íródott Guillaume Musso: Most! című könyve, amely augusztus legkeresettebb krimije lett a Bookline-nál. A regény főszereplői, Lisa és Arthur évente csak egyszer találkoznak egymással. Kapcsolatuk titkokkal, vágyakozással, kíváncsisággal és feszültséggel teli, és egy, a történet utolsó soráig feltáratlan rejtély is gúzsba köti őket.

Sokan forgatták Kondor Vilmos: Örvényben című bűnügyi regényét is. A Budapest Noir írója ezúttal a rendszerváltás éveibe repíti vissza az olvasót, ahol egy szenvedélybeteg nyomozó történetét követhetjük nyomon, akit nem hagy nyugodni a körülötte szellemként örvénylő – a jelent is meghatározó – keserű múlt.

Nagy népszerűségnek örvendett az elsőkönyves Richard Osman: A csütörtöki nyomozó klub című alkotása is, ami a klasszikus és a mai bűnügyi történetek jegyeit egyesíti. A szerző művével nem csak az olvasóközönség, de kortársai elismerését is elnyerte: regényét A. J. Finn, a Nő az ablakban című könyv írója a legjobb Agatha Christie-regényekhez hasonlította.

eklektikus osz

Míg a bűnügyi regényekben gyakran találkozhatunk olyan szereplőkkel, akik féltékenységből vagy épp a nem viszonzott érzelmek miatt ölnek, addig a romantikus könyvekben legtöbbször a vágyak beteljesülésével találkozunk. Karen Swan: Római kalandok című könyvében a „megállíthatatlan szerelem” kerül a középpontba. A történet egy gazdag, idős hölgyről szól, akiért fiatalon rajongtak a férfinak, bájai és vagyona sokakat lenyűgözött, mégsem kaphatta meg senki. A magyarázat drámai titkot rejt.

Rómától néhány száz kilométerre játszódik a hónap másik romantikus sikere. Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána című regénye minden lapja szerelemmel és titkokkal van átitatva. Yangsze Choo, a New York Times bestsellerlistás szerzője szerint a könyv „egy csodálatos utazás Olaszországon és az emberi szíven keresztül, tele humorral és bölcsességgel.”

Sokan forgatták a Bookline augusztusi sikerlistáján is szereplő Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy című írását is. A szexuálpszichológus író célja, hogy eloszlassa a szexualitással kapcsolatos kételyeket, és kérdéseinkre válaszolva megmutassa az utat önmagunk felé, folyamatosan formálva a női testről alkotott képünket.

A Bookline „Szívünk rajta” gyerekkönyv-ajánló programjának szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Szeptemberben a választás Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét? – Kalandozások az erdőben és a ház körül című könyvére esett, amit a független zsűri egyik tagja, Bényei Judit tanár- könyvtárpedagógus így mutatott be:

„Egyre gyakrabban halljuk, hogy nem szabad felborítani a természet egyensúlyát. De mit is jelent ez, hogy függ össze életünk a Föld összes élőlényének sorsával? Peter Wohlleben könyve az emberrel egyenrangú lényekként mutatja be a körülöttünk élő állatokat. Az évtizedekig erdészként dolgozó szerző olyan kérdéseket tesz fel róluk, amelyek saját életünkben is alapvetők: hol laknak, mit esznek, hogyan beszélnek, hogy nőnek fel, mit éreznek, hogy boldogulnak a társaikkal, hogy viselik az időjárást, félnek-e, mit tesznek, ha veszélyben vannak?”

2021. augusztus

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét? (7-10 évesek)
Ana Serna Vara: Érzelmek erdeje (3-6 évesek)
María Forero: A mi csapatunk 1. – Az első meccs (8-10 évesek)
Újföldi Kitti: A kislány és a királylány – Mese az igazi szépségről (3-5 évesek)
Mike Barfield: Ilyen az élet! (7-10 évesek)
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél (3-6 évesek)
Erin Entrada Kelly: Helló, nagyvilág! (10-14 évesek)

 Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista élén

1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
2. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
3. Edith Eva Eger: A döntés
4. Edith Eva Eger: Az ajándék
5. Guillaume Musso: Most!
6. Anne L. Green: Toszkána vére
7. Agatha Christie: Szentivánéji krimik
8. Lindsay C. Gibson: Szülősebek
9. Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás
10. Bethany Webste:r Anyaseb
11. Laura Barnett: Variációk egy párra
12. Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
13. Peter Wohlleben A fák titkos élete
14. Szűcs Péter: Dharma
15. Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok
16. Almási Kitti: Ki vagy Te?
17. Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton
18. Kondor Vilmos: Örvényben
19. Jill Mansell: Minden kezdet nehéz
20. Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Bookline e-könyv Top 10 lista

1. Ragnar Jónasson: Sötétség
2. Guillaume Musso: Most!
3. Borsa Brown: Légy(ott) Isztambulban
4. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
5. Laura Barnett: Variációk egy párra
6. Edith Eva Eger: A döntés
7. Vi Keeland: Hívatlan vendég
8. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
9. Charlotte Mcconaghy: Az utolsó vándorlás
10. Edith Eva Eger: Az ajándék

Bookline 

Bookline TOP listák

Szívünk rajta

Kapcsolódó cikkünk a magazinban

 

Hozzászólások