Január 22-én, a Kultúrpart hetedik születésnapján lezárult az a szavazás, amelynek tétje nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli SpaceTechnologies által kifejlesztett Puli űrszondával a Holdra.

Puli_1

A január 1-én lezárult játékra sok száz vers, illetve versrészlet érkezett az olvasóktól, amelyek közül a szakmai zsűri, Molnár Piroska színművész, Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Dr. Pacher Tibor fizikus választotta ki a „legholdravalóbb” 15-öt. A legfontosabb döntést, hogy melyik legyen a győztes vers, az olvasók hozhatták meg.

A versek között szerepeltek József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei is, de a kiélezett versenyt végül Weöres Sándor A teljesség felé című kötetében megjelent Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte:

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A sors iróniája, hogy Weöres Sándor 26 évvel ezelőtt, január 22-én hunyt el.

 

Puli_2

 

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül, melynek lényege, hogy a csapatok olyan önműködő felderítő robotot hozzanak létre magánerőből, amelyik sikeresen eljut a Holdra, majd képes onnan nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre. A kifejlesztett eszköz előreláthatólag 2016 második felében érkezik meg a Holdra, de addig még számos, elsősorban anyagi természetű akadályt kell leküzdenie, ezenkívül például ellen kell állnia a Hold szélsőséges hőmérsékleti különbségeinek, és az adatküldés nehézségeivel is meg kell birkóznia.

A Puli Space Technologies 2010 óta fejleszti az eszközt Dr. Pacher Tibor vezetésével. Ha sikerül, mi magyarok lehetünk a negyedik nemzet, akik eljutottak a Holdra – amire minden esélyünk meg is van, hiszen a Puli a teszteken sikeresen teljesített.

Az eszköz működéséről a Kultúrpart forgatott kisfilmet, amely megtekinthető az alábbi linken.

A Dr. Pacher Tiborral készült interjú itt érhető el.

A versenyre való felhívás pedig itt olvasható.

 Forrás: Kultúrpart

Hozzászólások