Április 22-én, a Föld napján kezdik vetíteni a mozikban az Amazónia 3D című háromdimenziós családi, természet- és kalandfilmet, mely a Föld legnagyobb esőerdejének szívébe kalauzol minket. Egy film az Amazonas esőerdejének szépségéről és sokszínűségéről, erről a kivételes tájról, mely a bolygón létező leggazdagabb ökoszisztémát hozta létre. A történet főszereplője egy kapucinus majomkölyök, aki ketrecéből szabadulva, egy baleset nyomán kikerül a dzsungelbe.


Saï – aki fogságban született és nevelkedett – miután lezuhan a repülő, amellyel szállították, egyedül találja magát a buja őserdőben.  Egy rendkívüli kaland hőseként találkozik az erdő lakóival, szembesül a veszélyekkel és a csodálatos, néha mérgező növényzettel. Félelmetes ragadozókkal és az Amazonas dagályával is szembenézve kezdi meg hosszú utazását, miközben megtapasztalja, hogy az egyedüli reménye, ha otthonra lel társai között.

A film hét évig készült, helyi szakértők, francia biológusok és filmesek részvételével. Az alkotók a dokumentum és a fikció közötti egyensúlyra törekedtek, ezáltal érve el a néző érzelmi bevonását e különleges környezet valóságába. Ezt úgy érték el, hogy a kapucinus (csuklyás) majom történetén keresztül mutatják be az esőerdőt.

     

Az alkotók egy fikción alapuló dokumentumfilmben a teljes átlényegülést ajánlják a nézőnek. Saï számára minden új, ahogy a nézőnek is, aki az ő szemén keresztül fedezheti fel ezt az ismeretlen világot. Az átlényegülés teljes, minden érzékre kiterjedő, furcsa és varázslatos. A rendező került szinte minden párbeszédet és emberi jelenlétet, hogy a lehető legautentikusabb képet kapjuk az Amazóniai erdőről. A történet nagy része a tájak és állatok vad szépségének bemutatása.


A film a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet. Az Amazónia egy titokzatos erdő, a színek és hangok erdeje, a legősibb és legritkább fajok menedékének erdeje, a csodák, az egész évben gyümölcsöket és virágokat adó fák erdeje, a sokszínű növényzet végtelen körforgásának erdeje, a természeti csodák erdeje…
De vajon meddig még?

Még több információ a www.amazonia.hu weboldalon található.

Szöveg és képek forrása: Anjou Lafayette

2014. április 19.

Hozzászólások