Országosan elismert színművészek – többek között Blaskó Péter, Elek Ferenc, Kis Bernadett – szerepelnek Paczolay Béla Bátrak című megindító rövidfilmjében. A most bemutatott, kis költségvetésből, viszont annál szélesebb összefogásból, jó szívvel forgatott alkotás azért készült, hogy a figyelmet azokra a gyerekekre irányítsa, akik még mindig harcban állnak súlyos betegségükkel. Az alkotás a daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány felkérésére készült, és az 1%-os adománygyűjtési akciójuk részeként debütál.


A jótékony célú filmben olyan színészek vállaltak szerepet, mint Blaskó Péter, Elek Ferenc, Bata Éva, Telekes Péter, Kis Bernadett és Péter Kata. Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész a forgatást követően úgy nyilatkozott: „A Bátor Táboros gyermekek példaképek, akiktől mi felnőttek is sokat tanulhatunk. Most, hogy kicsit jobban megismertem sorsukat, őket magukat, mint csodálatos személyiségeket, minden nap gondolok rájuk.”

A Kalandorok című filmjéről ismert Paczolay Béla rendező karrierje egyik legnagyobb kihívásának nevezte a forgatást. „Mindannyian átéreztük a film jelentőségét és megértettünk, hogy szeretettel, lelkesedéssel kell kipótolnunk a rendelkezésünkre álló, inkább csak jelképes költségvetést. Nagyon gyorsan, nagyon nagy odafigyeléssel kellett dolgoznunk, mivel tudtuk, hogy nem élhetünk vissza a szabadidejükben, szívességből dolgozó stáb és a szereplők jóindulatával. Ezúton is szeretném megköszönni mindenki áldozatos munkáját, többek között egyetemi tanítványaimét, akik az operatőri teendőket látták el.”


     

A nemzetközi hátterű, Magyarországon 2001 óta kiemelt transzparenciával működő Bátor Tábor hatvani székhelyén már több mint ötezer beteg gyerek és családtagjaik fordultak meg 2001 óta. „Az elmúlt tizenhárom évben ámulatból ámulatba estünk a táborba látogató gyerekektől. Hihetetlen az a bátorság, amit általuk, a küzdelmükön keresztül megtapasztalunk. Ez a film egyfajta tisztelgés előttük is.” – mondta el Molnár Attila, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezetője, hozzátéve, hogy a stáb és a támogatók nélkül nem valósulhatott volna meg a produkció. A Bátor Tábor képviselője hangsúlyozta, hogy az 1% felajánlása egy olyan módja a jótékonykodásnak, ami egy fillérbe sem kerül.A forgatáshoz külön felkérésre a Honvédelmi Minisztérium jóvoltából a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár biztosított járműveket, így nagy szerepük volt a film sikeres megvalósításában. Kun Szabó István dandártábornok, a dandár parancsnoka, aki a forgatáson is jelen volt, elmondta: „Ez a film jó példája a haditechnika legbékésebb célú felhasználásának. Nagyon örülök, hogy részt vehettünk a projektben és egy kiemelten jó ügyet segíthettünk.”

A Bátor Tábor Alapítvány és az élményterápia

A 2001-ben életre hívott Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi Családi,  Testvér és Lélekmadár Táborok formájában szerveznek számukra ingyenes programokat.
Turnusaikban évente több mint ezer táborozónak nyílik lehetősége olyan programok kipróbálására, amelyeken betegségükből kifolyólag máshol nemigen vehetnek részt. Legyen szó evezésről, lovaglásról, íjászatról, kézművességről, táncról, zenélésről, sportról, színjátszásról vagy magas-kötélpályás foglalkozásról, minden program lényege, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtson. Mindez jótékony hatással van önbizalmukra és ezáltal gyógyulásukra. Az elmúlt 13 évben több mint 5000 táborozó járt már a táborban a kórházak együttműködésének köszönhetően.
Idén márciusban a Bátor Tábor Alapítványnak ítélték oda az egészségügyi szakma legrangosabb elismerésének számító Astellas különdíjat a nagybeteg gyermekek és családjaik részére szervezett élményterápiás munkájáért. A díj alapítói a kivételes hazai egészségügyi kezdeményezések elismerésére hívták életre a különdíjat, melyet a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri ítélt oda a Bátor Tábornak.

A Bátor Tábor honlapja és facebook oldala

Fotók és szöveg forrása: ACG Reklámügynökség/Bátor Tábor

2014. április 19.

Hozzászólások