A menhelyek tele vannak, várnak rád az állatkák. Sajnos, az utcákon is találhatsz gazdi nélküli cicust. Ha a körülményeid engedik, vedd magadhoz legalább egy rövid időre, hogy meg ne fagyjon. Persze, ez nagy áldozattal jár. Először is el kellene vinned egy állatorvoshoz, hogy megvizsgálja, féregtelenítse és védőoltást adjon neki. Ha önzetlen állatvédő vagy és a pénztárcád is engedi, a legjobb volna ivartalaníttatni a kisállatot. Ezzel elejét vehetnéd a további fölösleges szaporulatnak. Ha ezt is megtetted, akkor te egy hős vagy!

Közben már meg is vetted mindazokat a dolgokat, amelyekre szüksége lesz a kis lakódnak:
•    Macskatál ételnek, víznek
•    Macskaeledel életkortól függően, száraz kaja is, konzerv is, esetleg egy kis tejet is kaphat (vigyázat, hasmenést okozhat!). Kiscica naponta többször kaphat enni keveset, a nagyobbaknak kétszer tanácsos, reggel és este.
•    Macskaalom, műanyag doboz, lapátka, amivel majd kiszeded belőle az „anyagot”. Tanácsos reggel is, este is ezt megtenni, és hetente egyszer kitisztítani, fertőtleníteni a dobozt. Már lehet kapni macskaalom illatosítót is, elveszi a szagot.
•    Egy kis kuckót érdemes berendezni neki, akár egy kosarat, vagy egy puha régi plédet egy sarokban, ahol biztonságban érzi magát. Bár a cicák a lakásban mindenütt feltalálják magukat. Ha kertes házban laksz, egy darabig ne engedd ki, már csak a hideg miatt se, de meg kell szoknia az új helyét, különben elvágyik onnan, és újra csavargó lesz.

A cica a szeretetét adja cserébe

A legfontosabb a szereteted, a simogatásod, kedves szavaid, hogy érezze az állatka, bízhat benned. Ő visszaadja ezt a szeretetet neked: odasimul hozzád, dorombol, hízelkedik, az öledbe ül, a társaságodat keresi. Ez csodálatos érzés! Ments meg egy cicát, és boldogabb leszel te magad is! Ne várj sokáig, még ma menj el egy állatmenhelyre! Vagy kérdezd meg ismerőseidet, barátaidat, nem születtek-e kiscicák valahol, ők biztosan éppen el akarják ajándékozni a fölösleget. Segíts rajtuk! Sok örömet kívánunk új és boldog életedhez!


Weninger Endréné

Hozzászólások