A sok szempár, amíg rám ragyog,
Én, aminek látszom, az vagyok,
És ami vagyok, azt kijátszom,
Hogy díjazzák-e, én mit bánom.
(Önismeret, dalszöveg- Fenyő Miklós)

68 éves lett Fenyő Miklós eMeRTon-díjas magyar rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs. Budapesten született 1947. március 12-én.

 

fenyo_miki2

 

Édesanyja Gonda Alice kozmetikus, édesapja Fenyő Elemér gépészmérnök. Iskoláit a Pannónia utcai Általános Iskolában kezdte, az Amerikai Egyesült Államok-beli New York-i Jackson Heights Primary Schoolban és a First Manhattan Grammar Schoolban folytatta, végül a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett.

1967-ben alapította a Hungária együttest, ekkor jelent meg első kislemeze, mely a Csavard fel a szőnyeget és a Rémlátomás című dalokat tartalmazza. Egy évre rá a Csavard fel a szőnyeget című számmal nyerte meg a Ki mit tud?-ot. 1970-ben jelent meg első nagylemeze a Hungáriával közösen, a Koncert a Marson című albummal országos koncertturnéra is indult. 1973-1979 között turnézott Nyugat-Berlinben, a Szovjetunióban, az NDK-ban, Lengyelországban, valamint az NSZK-ban.

 

fenyo_miki1

 

1980-ban a már új felállásban zenélő Hungáriával megjelent a Rock and Roll Party c. lemezük, melyből 600000 példányt adtak el, akárcsak az 1 évvel később debütáló Hotel Menthol-ból (100000 példány után aranylemezzel, 250000 után pedig platinalemezzel díjazták a tagokat). 1981-ben nagydíjat nyert a Limbóhintó című dallal a tánc és popdal fesztiválon, a dal kislemezen 250000 példányban kelt el, így arany- és platinalemez díjat kapott.
1982 márciusában a Hungária 15000 néző előtt adott koncertet a Budapest Sportcsarnokban, majd megjelent az Aréna című lemezük. 1983-ban elkészült az Egy pillanat veled című zenés portréfilm, és még ebben az évben jelent meg Fenyő első szólóalbuma MIKI címmel. 1984-ben jött ki a Jól nézünk Miki című breaklemeze, mindkettő aranylemez lett.

1986-1988 között a megváltozott formációjú Modern Hungáriával jelenik meg három lemeze, majd 1992-ig fiatal tehetségek menedzselésével foglalkozik, mint például Szandi, a Step és a Park együttes, utóbbiban alapító tag. 1995-ben a Népstadionban az 1980-as évek elejéről származó felállású Hungáriával adott koncertet 100000 néző előtt.

 

fenyo_miki3

 

1998-ban a Budapesti Operettszínház bemutatta Hotel Menthol című musicaljét, ami CD-n is megjelent. Nyaranta többször koncertezett a Margitszigeten is. 2007 augusztusában jelent meg legújabb lemeze Kell egy álom címmel. 2008-ban a Megasztár 4 zsűrijének volt a tagja. 2009-ben Made in Hungaria címmel film készült róla.

Eltelik az idő, de azért Ő mégis a mi Fenyő Mikink marad. Nemzeti ikonná vált, film készült az életéből, kis országunkban megkapta mindazt, amire vágyódhatott, pedig tudjuk, neki ott volt Amerika…
Ami a legfontosabb: a rajongók, dalai kedvelőinek a tábora nem fogyott el, ma is ugyanúgy felmelegszik a szívünk egy régebbi vagy újabb sláger hallatán. Jó egy kicsit nosztalgiázni, egy szeletet újra átélni a fiatalságunkból, és együtt dúdolni az énekessel: – Napfény a jégen, ragyogj fel nékem, szeretnék tündökölni még egyszer úgy, mint régen…

 

fenyo_miki4

 

A Made in Hungária az első magyar film, mely egy rockzenész életéről készült. A 2009-es év legnézettebb hazai filmjére 225.000 néző volt kíváncsi, és 213 millió forint jegybevételt hozott. A Made in Hungária igazi nemzetközi fesztiválkedvenc lett. Bemutatása óta több mint 30 nemzetközi filmes mustrán szerepelt. Meghívást kapott Cannes-ba és Karlovy Varyba, de vetítették a Los Angeles-i és a Londoni seregszemlén is.

Boldog születésnapot, Miki, tündökölj nekünk még jó pár évig! Peregjenek a vidám képsorok és a remek dalok ezen a szép ünnepi napon.

Induljon a FILM!

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások