Dobó Enikő színésznő beszámolót tartott a kecskeméti Kamaraszínházban az El Camino-n tett zarándoklatáról advent első vasárnapján, 2018. december 2-án.

A Kamaraszínház előterében a mosolygós, filigrán színésznő személyesen fogadta az érkezőket, mindenkihez volt egy kedves szava. A beszámolón megjelent Cseke Péter igazgató úr is. A beszámolót a Facebook-on on-line is közvetítették. A beszélgetőtárs a színház marketinges munkatársa volt, aki elmondta, kevesen gondoltuk volna, hogy a város egyik legnépszerűbb színésznője ilyen embert-próbáló feladatra vállalkozik.

Mindenki örömére a programon részt vett a színésznő kutyája, Rozé is, aki a nézők között sétálgatott. A program elején a színésznő körbeadta a fotóalbumát. A bevezetőben elmondta, mi motiválta őt erre az útra. Az foglalkoztatta, miért ragaszkodik a magányhoz. Érezte, hogy szüksége van egy meditatív elfoglaltságra, szabadságra vágyott.

A beszámoló nem időrendi sorrendben történt, hanem élményalapú volt. A zarándoklatra ez év szeptemberében került sor, mivel a felkészítők azt tanácsolták, ne nyáron vágjon neki az útnak, mert olyankor 45 fokos meleg van. Dobó Enikő Dél-Franciaországból indult, 800 km volt a teljes útja, amit 27 nap alatt tett meg, átlagosan napi 30-35 km-es teljesítménnyel. A zarándoklat elején mindenki megkapta a zarándok-útlevelét és az ereklyét, a fésűs kagylót.

Az első hét a fizikai fájdalmakról szólt. A színésznő elcsendesedésre vágyott, ezért nem nagyon kereste mások társaságát, de kialakult egy barátsága. Az út során alkalma volt sokat meditálni, gondolkodni. Élmény volt látni a napfelkeltét, a naplementét. Enikő elmondta, hogy erős energiák működnek az úton, az Istennel való találkozás élménye is megérintette. Csodálatos volt érezni az eukaliptusz erdők illatát, meglátni az óceánt, ahol világvége érzés fogta el.

Kérdésre elmondta a művésznő, hogy az út kerékpáros teljesítése is elfogadott, de az igazi a gyalogtúra. Az egyházi szállások olcsók és egyszerűek, kapható zarándok-menü is. Nehézséget jelentett, hogy Spanyolországban kevesen beszélnek angolul. A spanyolországi Santiago de Compostela a végállomás. Régen szokás volt, hogy a zarándokok itt minden holmijukat elégették, megfürödtek az óceánban a megtisztulás jegyében.

A színésznő elmondta, hogy másnap új emberként ébredt fel, megjárta a „lelki camino-ját” is. Edzéssel, vitaminokkal, kollagénnel készült fel az útra. Elmondta még, hogy gyermekkora óta Afrikába készül önkéntesnek. Tett is lépéseket ez ügyben, felvette a kapcsolatot a Taita Alapítvánnyal. A program végén a művésznő megvendégelte a megjelenteket, spanyol specialitásokból készített svédasztallal. Befejezésül mindenki kapott egy fotót, amely az úton készült, és dedikálta a művésznő.

A rendezvényen készült videót ITT tekinthetjük meg.

 

Szitásné Nagy Ágnes