A palota előtt, a tengerparti sétányon kezdődik a program. Goran Markovic spliti színész alakítja Diocletianust. Városszerte hallani lehet majd a fanfárok hangját, dobokat és római kori zenét. A palota övezte óvárosi utcákon akrobaták, zenészek, gólyalábasok szórakoztatják a nagyérdeműt – olvasható a rendezvény honlapján, a www.visitsplit.com címen.
A Tambu Band együttes zenéjére táncbemutatót tartanak, a palota pincéiben pedig gladiátorok küzdenek egymással. Mindemellett gasztroprogramot is kínálnak Diocletianusi vacsorák címmel, és kiderül, hogy mit ettek a város első lakosai.
A város főterén babérlevelekből készült koszorúkat árulnak, a pénzt jótékony célra fordítják. Dalmát klapák, énekes zenészek tógában lépnek fel, és régi időket idéző kosztümös csoportok vonulnak végig a városon.

A tengerparti sétányon koncertek lesznek esténként, a Diocletianus-vásáron pedig az erre az alkalomra tervezett standokon kínálják az állítólagos császárkori ételeket és italokat. A peristilben, az oszlopokkal övezett palotaudvaron római kori óvoda működik majd és a Szardella nevű gyermekkórus énekel.

A város helyén görög, majd római kolónia volt. Diocletianus római császár 293-ban nyaralóként szolgáló, 30 ezer négyzetméteres palotát építtetett magának. A császár 284 és 305 között uralkodott, majd lemondása után Splitbe (korabeli nevén Salona) vonult vissza. A Diocletianus-palota és az óváros 1979-ben fölkerült az UNESCO világörökségi listájára.

MTI

2013. augusztus 16.

Hozzászólások