Igazi sikerdarabbal indította az évadot a Csokonai Színház. Péntek este mutatták be A Pál utcai fiúk című zenés játékot, mely a közismert Molnár Ferenc-regény zenés színpadi adaptációja Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián szerzőhármas tollából.


A Vígszínház ősbemutatója után robbant be a színházak repertoárjába a darab. Arra a kérdésre, hogy miben rejlik A Pál utcai fiúk sikerének titka, Keszég László rendező szerint kézenfekvő a magyarázat.

„Grecsó Krisztián remek szövegkönyvet írt, az átiratban egyáltalán nem érződnek a szükségszerű ugrások, kihagyások. A dalszövegek, maguk a zenés betétek remekül illeszkednek a prózai szövetbe, a dalok mind-mind hozzáadnak valamit az élményhez. A zene pedig olyan popzene, ami magával ragadja a közönséget.”

A rendező minden korosztálynak ajánlja a darabot:

„Nem értek egyet azokkal a szülőkkel, akik félnek a gyerekeiknek olyan meséket mesélni, amikben halál, szomorúság, agresszió van, mondván, hogy nem szeretnék sokkolni a gyerekeik lelkét ilyesmikkel. Azt gondolom, hogy a megrázó, felkavaró dolgokkal és élményekkel már gyerekkorban meg kell ismerkedni. A Pál utcai fiúk története, Nemecsek halála nagyon megrázó, emlékszem rá gyerekkoromból, milyen megrendülten tettem le a könyvet. A zenés darab a súlyos tragédiát átfordítja közös, felemelő élménnyé. Nem összetörten távozunk így a nézőtérről, nem magunkba omolva, hanem ünnepi szívvel, ünnepelve a hősiességet, hogy milyen nagyszerű, hogy vannak közöttünk ilyen nagyszerű emberek, mint Nemecsek Ernő.”

A debreceni előadást hosszadalmas casting előzte meg, ami a nyár elején kezdődött. A darabban játszó fiatalok valamelyest idősebbek, mint az eredeti regényben szereplő fiúk. Molnár Ferenc szereplői 9-10 évesek, a castingra jelentkezők és a kiválasztottak 16 év felettiek, hisz 9-10 éves gyerekekkel nem lehetne egy ilyen kimerítő és rendkívüli fegyelmet igénylő próbafolyamatot végigcsinálni. A hangi adottságok mellett a színpadi jelenlétre figyeltek a válogatók.

A Nemecseket játszó Bodnár Erik, az Ady Gimnázium diákja elmondta, hogy ez lesz az első nagyszínpadi szereplése. A nagy túljelentkezés mellett óriási öröm volt számára, hogy szerepelhet a darabban.

„Szárnyalok a lehetőségtől, hogy én játszhatom Nemecseket. Igazán nagy kihívás számomra megformálni a karakterét. A regénybe már ötödikes koromban beleszerettem, a zenés változatot pedig láttam Vígszínházban, és nagyon magával ragadott. Imádom, hogy ez egy zenés darab, nagyon közel áll hozzám emiatt is.”

,,Úgy érzem, hogy nagyon jó ebben a debreceni előadásban a szereposztás. Szerintem egyrészt mindenkire nagyon passzol a kapott szerepe, másrészt úgy gondolom, a csapatban mindenkinek nagyon fontosak azok az eszmei értékek, erkölcsi törvények, melyeket a darab képvisel, így minden szereplő önmagából tud építkezni a karaktere megformálásához, és ettől igazán őszinte lesz a produkció.” – mondta el Szőke Olivér, aki a bemutatón Áts Ferit alakítja majd. Olivér a Gór Nagy Mária Színitanodában végzett és a szerep kedvéért költözött le hónapokra Debrecenbe. „Megszerettem ezt a várost, és bár nagyon hiányoznak az otthoniak, úgy érzem, mindenképp megérte, mert valami igazán értékeset hoztunk létre. Alig várom a bemutatót.”

A Pál utcai fiúk szeptember 27-től látható a debreceni Csokonai Színházban.

A szereposztás ITT olvasható

Forrás: Csokonai Nemzeti Színház

Fotók: Máthé András

 

Hozzászólások