Úgy tartják, hogy minden sikeres férfi mellett áll egy nő, aki segít elérni a férj életének céljait. De fordítva is igaz lehet: minden sikeres nő mellett áll egy férfi, aki elhárítja az akadályokat az útjából, amelyek a hivatása kiteljesedését gátolják. Cseke Péter és Sára Bernadette országosan ismert, híres színészek, és 37 éve házasok. Kedves Bernadette, nálatok hogyan működnek ezek a közmondások?

Sára Bernadette és Cseke Péter

Ez pont úgy, ahogy a kérdésben elhangzik, hiszen a 37 éves együttlétünk nem történhetett volna meg egymás segítése, inspirálása nélkül. Vagyunk egymás múzsái, féltékenység nélküli együttélésben. Nemcsak a művészházaspárok, de a civilek sem tartanak ki egymás mellett hosszú ideig, ha nélkülözik ezeket az erényeket.

Színészi pályád egy szép szivárványívet ír le: A főiskola elvégzése után Kecskeméten kezdtél játszani, s aztán ismét visszatértél ide, örökös tagja is vagy a kecskeméti Katona József Színháznak. Mi minden történt a két korszak között?

Családot alapítottam, házat építettem, fát és virágot ültettem, több budapesti színháznak voltam tagja, majd szabadúszóként éltem a színészek szabad életét.

Félretéve a viccet, elsősorban családanyának érzem magam, de az egész kiskorom óta kiválasztott színészi pályámat soha nem szakítottam meg, nem szüneteltettem, és a mai napig él bennem a kíváncsiság és az izgalom, hogy hogyan tudom a szakmámat az emberek örömére, kikapcsolódására, jobbítására használni. Meg fogom érezni, amikor már át kell adnom a stafétabotot.

Kérlek, említs néhány számodra kedves szerepet a sok közül, amelyet eddig eljátszottál!

1984-ben Kecskeméten Ruszt József rendezésében a Don Carlos. Ez minden szempontból magasra tette a mércét. Nagy szeretettel gondolok az István, a király című film lehetőségére, amit Koltay Gábortól kaptam.

A legutóbb eltöltött 11 év alatt, ahogy visszajöttem Kecskemétre, megemlíteném Márai Sándor: Eszter hagyatékát, valamint Gogol: Utóirat című előadását, amit Vlad Trockij rendezett. Nagyon sokat tanultam ebből az előadásból, de újat tudtam tanulni Zsótér Sándor rendezéseiből is, és élveztem a vígjátékokban a nézők megnevettetését, mint például a Boeing, Boeing-ben.

A színházi szereplés mellett milyen kapcsolódó tevékenységek jellemzik a pályádat? 

Férjemmel, Cseke Péterrel több verses CD-nk jelent meg, melyek közül kiemelném a Talán jó mégis az ember című Márai Sándor verseiből és prózáiból összeállított hanghordozónkat. Ebből önálló estet is készítettünk, és szinte az egész országot bejártuk vele.

Többször hallottam tőletek, hogy a család a legfontosabb az életetekben. Mesélnél a gyermekeitekről, unokáitokról?

Két csodálatos lányunk van, Sára és Dorka, és a nagyobbik lányunktól három unokánk. Szorosan tartom a kapcsolatot velük, szerető, lehetőségeimhez képest segítő nagymama vagyok. Hihetetlen boldogsággal tölt el látni a fejlődésüket, élvezni a viszontszeretetüket.

Budapesten is éltek és Kecskeméten is. Mennyire nehéz megszervezni az utazgatást?

Egy Budapesthez közeli nagyközségben élünk, még távolabbi városban az egyik lányom, a munkám pedig Kecskeméthez köt. Ezt a háromszöget járom be hetente több alkalommal.

Sára Bernadette mint Gizella az István, a király című rockoperában

Mindketten hívő emberek vagytok. Jelentett-e ez valaha problémát a színészi munkátokban, okozott-e törést a karrieretekben?

Nem, soha.

Ha visszatekintesz eddigi színészi pályafutásodra, hogyan összegeznéd, értékelnéd azt? Milyen további terveid, céljaid vannak a jövőre nézve?

Ha visszatekintek, boldog és elégedett embernek érzem magam. Ami a jövőt illeti, jó értelembe véve nem foglalkozom vele. Sodródó ember vagyok, az Isteni szeretet sodrában.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Gratulálok eddigi színészi tevékenységedhez! Köszönjük Gizella szerepét a Királydombon eljátszott István, a király című darabban. Évtizedek múltán is csodálatos!

A teljes, eredeti István, a király című rockopera itt tekinthető meg. 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások