A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. 

 

csok_meghivo

 

A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók István idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait. Láthatjuk a fiatal, ambiciózus művészt a Báthori Erzsébet festése közben, a müncheni évek bohém művészeként, párizsi műteremlakásában a múlt század elején, a nagy szakmai sikert hozó, később a velencei gyűjtemény által megvásárolt Két bálvány festmény előtt, valamint élete utolsó időszakában a Boszorkányok a Gellérthegyen és a Nirvána alkotása közben, melyeket évtizedekig át- meg átfestett műtermében. Otthonának impozáns dekorációja nem csupán a festő ízléséről tanúskodik, hanem a keleti kultúrák iránti fogékonyságáról és néprajzi gyűjtőszenvedélyéről is sokat elárul.

 

csok

 

A vándorkiállítás helyszínei:
TATA – Kuny Domokos Múzeum, BALATONFÜRED – Kisfaludy Galéria, SZÉKESFEHÉRVÁR – Vörösmarty Színház, EGER – ARKT Művészeti Ellátó, GYŐR – Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, PÉCS – Zsolnay Kulturális Negyed, BUDAPEST – Várkert Bazár (a Csók István Emlékév záró rendezvénye)

Az első helyszín: a Zsolnay Kulturális Negyed, E78 – Kemence Galéria
A kiállítás megtekinthető: 2016. január 8-tól január 19-ig.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

 

Hozzászólások