A KromatiCanto Singers Énekegyüttes Budapesten, a XXI. kerületben 12 éve működő zenei szellemi műhely. Karnagy: Faragó Attila. A KromatiCanto Singers évek óta ádventben megörvendezteti az érdeklődőket a fellépésével a csepeli evangélikus templomban az istentisztelet keretén belül. Így történt ez 2019. december 8-án is.

December 21-én pedig már két karácsonyi koncertet adtak 17.00 és 19.00 órai kezdettel. Az előző években a templom ugyanis kicsinek bizonyult, hiszen zsúfolásig megtelt közönséggel. Ezen a napon is bizonyította a kórus a kiváló felkészültségét, a tagok színvonalasan énekeltek.

A műsorban a következő tételek szerepeltek: 1. Carol Of The Bells 2. Decoriamo (Fa La La ) 3. Te Deum 4. Gyöngy 5. Quem Pastores 6. Rockin’ Around 7. Glória 8. Ave Maria 9. Flosut Rosa 10. Dona Nobis Pacem 11. KromatiCanto Signal 12. Viva La Musica 13. Szálljatok le 14. Karácsonyi angyalok 15. Jingle Bell Rock 16. Go Tell It 17. Vivaldi: Tél 18. We Are The World 19. Stille Nacht.

A Csepeli Mátyás Király Általános Iskola 3. zenei osztályos tanulói is énekeltek. Hangjuk, mint az angyalkák hangja, úgy hatott a hallgatóságra.

A műsor a karácsonyi hangulatú, hol vidám, hol átszellemült számaival elhozta az ünnepvárás áhítatát, amely a nézőket szívet-lelket melengető érzéssel töltötte el. A színvonalas szervezésnek és az emlékezetes produkciónak köszönhetően a közönség már várja a következő találkozást a kórussal.

Interjú Faragó Attila karnaggyal

Az érzelmek kifejezésének egyik lehetséges formája a zene. Mit jelent számodra a zene?

Valóban, a zene az emberi érzések legmagasabb szintű kifejezőeszköze. Nekem a zene belső és külső harmóniát jelent. Egyfajta jótékony terápia. A zene tökéletesen bizonyítja, hogy a legapróbb részlet is milyen fontos lehet a teljes harmónia megszületésében.

Milyen motivációból indult a kórus szervezése?

Annak ellenére, hogy nem terveztem kórussal dolgozni, a vokális zenében rejlő lehetőségeket felismerve jött egy ötlet. Hagyományos kórusból sok van, de olyanból, amely a zene gyöngyszemeit egyedi ékszerként kínálja, abból nagyon kevés. Így alakítottuk meg barátaimmal ezt a nem megszokott kórust.

Hol szerezted meg az ehhez a munkához szükséges ismereteket? Hol jártál iskolába?

A kórusvezetést az ELTE-n tanultam, de ezt megelőzte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában a hegedű szak elvégzése. Zongorával a szórakoztató műfajban magánúton találkoztam, majd a Kőbányai Stúdióban. Végül az ELTE BTK zenei tanszék ének – zene – karvezetés szakon 2006-ban végeztem, illetve ugyanitt 2010-ben szolfézs szakon is.

Hány tagú a kórus?

A kórus 40 tagú. Szó szerint vegyeskar: nők és férfiak, fiatalok és korosabbak, diákok, pedagógusok, valamint egyéb hivatásúak.

KromatiCanto Singers az énekegyüttes neve. Honnan az elnevezés?

A Kromatika: színezés, Canto: éneklés. Azaz: színes, változatos éneklés. A kromatikus hangsor a skála minden díszítő, színező hangját tartalmazza. Mi is a változatosságot képviseljük a zenében.

Mi a kórus célja?

A cél, hogy színesítsük, gazdagítsuk az életünket. A zenei tevékenységünk megkoronázása a koncert, amelyen ezt megoszthatjuk a közönséggel, valamint a bevételből jótékonykodhatunk.

Milyen műfajú műveket adtok elő a fellépések során?

A klasszikus és szórakoztató műfajon belül lehetőségünk van többféle stílust is érinteni a korabeli zenéktől napjainkig. Ily módon koncerten a nem megszokottat kedveljük: Mozarttól az ABBA – ig terjedő zenei svédasztalt kínálunk.

A zenei rendezvényeiden milyen ismert zenei személyiségek léptek fel?

Megtisztelő számunkra, hogy együtt zenélhettünk olyan előadókkal, mint Gerendás Péter, Egyházi Géza, Esze Jenő, Tornóczky Ferenc, Sramkó János, Radics Gigi, Bódi Zsófia, Halper László.

Hol léptetek fel eddig?

Különböző rendezvényeken és helyszíneken léptünk már fel: művelődési házakban, iskolákban, szabadtéren, templomokban, esküvőkön, a Szent István Bazilikában.

Várhatóan hol hallhatnak az érdeklődők a jövőben?

A leghamarabb tavaszra tervezünk koncertet a remek akusztikájú csepeli evangélikus templomban, de már újabb felkérésekről is szó van.

Mit tartasz eddigi munkád legnagyobb eredményének?

A legutóbbi, kétórás különbséggel megtartott dupla karácsonyi koncertet. Mindkét előadás óriási érdeklődés mellett, teljes teltházzal ment a csepeli evangélikus templomban.

Az eddigi legkomolyabb műsorral készültünk, amely mintegy négy évszak volt a zenében. A meghívott zenészekkel, szólistákkal, a konferálásomban zenei információkkal kiegészítve a kórus egy olyan komplex koncertet adott, amely méltán váltotta ki a mindvégig partnerként jelenlévő közönség felejthetetlen elismerését.

 

Ha a műhelymunkádba egy kissé bepillantunk, érezhető az előadott művekben a változatos, sokszínű harmóniákból történő építkezés. Olyan, mintha a kezed alatt az alkotás újjászületne. Beszélj erről a munkáról!

A zenetudományok kiemelten nehéz és kifinomultan érzékeny ága az összhangzattan. Harmóniákból írtam a 2. szakdolgozatomat. Rengeteget tanulmányoztam Bach, Vivaldi, Mozart és a többi nagy zeneszerző mester remekműveiben a szólamvezetéseket.

A klasszikus, valamint a standard harmóniavilág ismerete és alkalmazása lehetővé tette, hogy egy kiválasztott zene, illetve annak meghangszerelése saját elképzeléssel ötvözve igényesen szólaljon meg. Ettől egyedi a KromatiCanto Singers.

 

„Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”
Babits Mihály

 

Kozák Ágnes

(Kozák Ágnes legutóbbi cikkét Csórics Balázsról ITT olvashatjuk.)