Közeledik a karácsony, az Úr érkezése. „Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit.” (Mk 1,3) – 2019. december 1-én újra beléptünk advent időszakába. A négy hetes szent idő a karácsonyra való felkészülés ideje. Kecskemét város központjában a ragyogó fények a karácsony közelségét hirdetik. Sejtelmes titok lappang a levegőben. Az emberek érzik, hogy Valaki érkezik.

A Kecskeméten található Eyva Ház lelket nemesítő adventi programokkal várta az érdeklődőket. Adventi zenés estek címmel Csórics Balázs színművész négy estén át tette még varázslatosabbá a várakozás izgalmát:

November 30-án: Egy csillag gyúlt
December 07-én: Reménysugár
December 14-én: Örömóda
December 21-én: Mindenható

December 21-én a Mindenható c. est Pásztor Anna-Pásztor Sámuel-Kiss Tibor: Márti dala előadásával kezdődött, mert a karácsony azt jelenti: Isten a Szeretet. „Kezdjetek szeretni, hogy legyen min nevetni.”

A karácsony a család ünnepe is.

Isten Fia magára vette emberi természetünket, és gyermekként közénk jött. Az édesanyja, Mária azzal, hogy világra hozta, anyja lett minden embernek. Így lett a betlehemi család (Mária, József, Jézus) számunkra példa. A színművész az anya családban betöltött szerepét József Attila: Mama és Koncz Zsuzsa: Mama kérlek c. dal előadásával érzékeltette. Majd Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért verssel folytatódott a műsor. „Fák, csillagok, állatok és kövek szeressétek a gyermekeimet.”

A családból nem hiányozhat az apa, hiszen az anyai szeretet éltető melegségét, a testi-lelki védettséget az apa erősíti. Sztevanovity Zorán: Apám hitte c. dalát énekelte az előadó („Apám hitte az otthon melegét”). A folytatásban Szabó Lőrinc a fia iránt érzett gyengéd szeretetének lehettünk tanúi a Lóci-versek közül való Téli este meghallgatásával.

Fontosak az emberek életében a barátok.

Az Eyva Házban felcsendült Máté Péter: Azért vannak a jó barátok c. dala. A hitvesi szerelem szép alkotásai is felsorakoztak: Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú, Radnóti Miklós: Tétova óda. „Mióta készülök, hogy elmondjam neked szerelmem rejtett csillagrendszerét”, valamint Bon-bon: Te vagy, Demjén Ferenc: Jégszív c. dalok.

Az Isten tenyerén ébredtem c. verssel és Máté Péter: Te ott állsz az út végen c. szerzeménnyel ezen az estén elérkeztek a résztvevők a Mindenhatóhoz.

Oláh Ibolya: Magyarország és Demjén Ferenc: Honfoglalás című műve szerepeltek zárásként. Mielőtt a jelenlévők hazaindultak volna, az adventi koszorún lángra lobbant az utolsó gyertya. A közönség szíve szeretettel megtelve, eggyé válva elénekelte a Mennyből az angyal kezdetű karácsonyi éneket.

 

Kozák Ágnes

 

Hozzászólások