Kecskeméten található az Eyva Ház. A vonzó épület változatos programokkal várja az érdeklődőket. Igy volt ez 2019. augusztus 30-án is. Tartalmas estét tölthettünk együtt Csórics Balázs színművésszel.

Csórics Balázs színművész

Régi, nép bölcsesség, hogy a problémákra aludni kell egyet, mert kipihenten sikeresebben megtalálhatjuk a megoldás kulcsát. Erre hívta fel a figyelmet Demjén Ferenc: Várj míg felkel majd a nap című, műsort indító dala.
„Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő…s mindenkire sok szerep vár Életében” – idézte a művész . Különböző szerepekben éljük az életünket(apa, anya, gyermek, munkatárs, diák, orvos, pék, tanár, szakács, cukrász stb.) Miközben tesszük a dolgunkat, az emberi természetünk sötét mélységéből felszínre kerül az árnyoldalunk: gőg, harag, félelem stb. De, „Minden ember jó”- szólt az LGT száma: Az elfelejtett szó.

Viták persze adódnak az emberek között. De kinek van igaza? – vetődött fel a kérdés. Az ember viszonyulása a világhoz döntően a látásán keresztül történik. Néhány szavunk is tanúskodik erről: nézőpont, szempont, világnézet. „Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél. Mégis másképp érted, mint ahogyan én. minden ember más, de éppen ez a jó,” Újból az LGT dala csendült fel. Ahhoz, hogy megéljük az egység-öröm-szeretet hármasságát az emberi kapcsolatainkban, az önzetlen szeretet kell, mert ez ad békét. Bernald Show szavaival: „Ha az emberiség ebből a pokolból, amit magának készített, ki akar szabadulni, nincs más út, mint amit az a Názáreti mutatott.”

Itt érkezett el a művész előadása a vezérgondolathoz: „Mintha szívem szíved volna. ”A párkapcsolat, a találkozás édes érzésétől a kételyeken keresztül, majd újból a szerelem bizonyosságán át, az eggyé válás, a beteljesült szerelem, a ráhagyatkozás, az egymásba kapaszkodás fontosságáig több kiváló költőnk: Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Pilinszky János, Ady Endre, Kányádi Sándor versei előadásával. Ez az est hozzájárult, hogy az ember találkozzon önmagával, bátran és őszintén szembenézzen a problémáival, helyesen értékelje önmagát és másokat.

Ez az interjú az előadást követően készült.

A színház, az irodalom, a zene felhasználásával önálló produkciót hozták létre. Honnan indult ez az ötlet?

Régóta mozog bennem, hogy a színház gyógyító tér. Azt hiszem, az első családállítás óta, amin részt vettem. Sokáig kerestem azt a módot, amivel ezt át tudom adni a világnak. Témát bőven ad az élet, de ki kellett forrjon a rendszer, mert rengeteg dolgot akartam belesűríteni az előadásba. A nyelvünk zsenialitását és mélységét, a színház erejét, a zene erejét, és ezt összehozni azzal a belső úttal, amin végig akarom vinni a közönség minden egyes tagját. Azt hiszem, sikerült.

Hol léptél fel eddig?

Idáig csak Pesten volt látható az előadás, de szervezem, hogy országos körút legyen belőle, mert csak a gitárom és én kellünk hozzá, így könnyen mozgatható. 🙂

Milyen visszajelzések jöttek eddig?

Ahogy én tapasztaltam, szeretik. A legtöbbet elhangzó szó a “köszönöm”, és amit közben a szemekben látok, megerősíti bennem, hogy érdemes és kell csinálni ezt az estet. Inkább kell, mint érdemes. Szükség van rá. Hogy megmozduljanak az érzések. Hogy az irodalom és a színház újra éljen bennünk és velünk.

Tervezel más témában is előadást?

Igen. Mindenképpen! Témát ad bőven az életünk. Gyökerek, család, kapcsolatunk a világgal, női-férfi kapcsolatok, hogy látjuk egymást, magunkat a kapcsolatban. De ott a magabiztosság, az önbizalom, a siker kérdése, vagy az érzések és a gondolatok működése, szóval tényleg végeláthatatlan a sor. És készülnek is szépen sorban.

2019. október 12-én az Eyva Házban 17.00 órai kezdettel megismétlem a „Mintha szíved szívem volna” című előadást. Az adventi  időszakban minden hétvégén lesz előadás.

 

Kozák Ágnes

 

 

Hozzászólások