Nagyon jó hangzású nevetek van. Ki volt a névadó és mióta csörömpöltök együtt?

A névválasztás nagyon fontos dolog, mert sokat számít, hogy miként marad meg az emberek emlékezetében. A Csörömpölők név a zenekar egy volt tagjának, Oláh Zolinak jutott az eszébe és nagyon megtetszett mindenkinek. Az együttes 2006 decemberében alakult.

Kik az együttes tagjai? Több felállásban is láttalak már benneteket fényképeken, videón. Változott a csapat az évek során vagy vannak állandó és ideiglenes muzsikusaitok is?

A jelenlegi tagok: Sándor Erika-hegedű, Herédi Katalin-cselló, Szemlér Ákos-dob, Lőrincz András-furulya, klarinét és Nádudvari Róbert-gitár. Vendég zenészünk Szabó Mátyás-mandolin, furulya, gitár. Természetesen mindenki énekel a csapatban.
Egykori tagok: Oláh Zoltán Péter, Kaszala Rózsa, Oriskó Kitti, Máté Szilvia, Dorogi Zsuzsa és Baranyi Tamás. A valamikori Csörömpölők tagokkal nagyon jó a viszonyunk a mai napig, de a munkájuk, valamint a családjuk tölti ki az életüket, így a Csörömpölés már nem fér bele a mindennapjaikba.

Milyen kapcsolatban álltok egymással, mi köt össze benneteket? (iskolatárs, barát, rokon stb.)

Természetesen a barátság és a zene szeretete. Baráti társaságként alakultunk a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán. A barátság a mai napig összetart bennünket és erőt ad a folytatáshoz és a terveink véghezviteléhez.

Milyen stílusú zenét képviseltek? Mi van rátok nagy hatással? Ti írjátok a szöveget és a zenét is? Honnan merítetek ötleteket?

A stílust nagyon nehéz megfogalmazni, ugyanis a népzenei elemektől a rock ’n roll-ig rengeteg stíluselem megtalálható a zenekar repertoárjában. Ezek teszik színessé a zenekart. Nagy hatással van ránk a jelenkor világzenéje, s e mellett a népzene, de bármilyen zenéből építkezünk. Célunk az, hogy értéket adjunk és ez csak úgy lehetséges, ha értékes zenét is hallgatunk. A szövegeket legtöbbször mi írjuk, vagy ismert költők (pl.: Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc) verseit zenésítjük meg. A zenét majd’ minden esetben mi írjuk, kivéve ugye a népzenét. Az ötleteinket az életből, a hétköznapokból, a természetből merítjük. Nagyon sok állatos dalunk van, de a Dunáról és Tiszáról szóló új műsorunk e két folyó eredését, találkozását és útját mutatja be.

Végignéztem a youtube-on a felvételeiteket. A rendkívül szép dallamok, a kedves szövegek, a gazdag ritmusvilág mellett a vidámság jellemző rátok. Melyik jellemzi leginkább a zenéteket?

Mindegyik, de legfontosabb a vidámság. Ha mi vidámak vagyunk, a gyerekek arcára is vidámságot varázsolunk és ez a legfontosabb. A vicces szövegekkel valóban el lehet kápráztatni a gyerekeket.

Milyen zenei végzettségetek van? Profik vagytok, vagy átkozottul jó amatőrök?

Nem vagyunk profik. Mindannyian tanultunk zenét, de szerintem nem ezen múlik, hogy mennyire vagyunk alázattal a zene irányába. Lehet valaki nagyon jó zenész, ha nem tudja elfogadtatni a közönséggel azt, amit csinál. Mi viszont elfogadtatjuk a gyerekekkel és felnőttekkel a zenénket és ez a koncertjeinken tükröződik a hallgatóság arcán.

Kiknek szólnak elsősorban a dalaitok? Mit szeretnétek elérni a csörömpölésetekkel?

A dalok elsősorban a gyerekeknek és a lélekben fiatal felnőtteknek szólnak. Ez olyan, mint egy szlogen nálunk.
Célunk, hogy minél több gyerekhez és felnőtthöz eljusson a jókedvünk és ragadjon rájuk a vidámság. A zenekar pedig szeretné megismertetni magát az országban mindenhol. A lehetőségeink egyre jobbak és ezt ki kell használnunk.

Úgy tudom, megjelent már lemezetek is. Mikor, mi a címe és hogyan ismerheti meg a közönség?

Egy lemezünk jelent meg, amelyet még 2009-ben vettünk fel, de 2011-ben készült el véglegesen. A címe 3 év, 4 évszak. A következő albumot még ebben az évben szeretnénk elkészíteni. Ha minden szerencsésen alakul, az év végére kész is lesz. A közönség a www.csorompolok.hu honlapon érdeklődhet a CD-ről, ott teljes körű tájékoztatást adunk bárkinek.

Hol szoktatok fellépni és milyen repertoárotok van?

Iskolákban, óvodákban, városi és falusi rendezvényeken, múzeumokban, táncházakban és különbnél különb gyermekrendezvényeken. Van 9 féle gyermekműsorunk, melynek a címei a következők: Őszi vigasságok; Télen minden hófehér; Farsang, farsang; Rügyfakasztó vigadalom; Vendégeink az állatok, essen le az állatok; Hurrá, itt a nyár!; A szél meg a nap; Zenélj velünk, Európa!; Tiszától Dunáig. Felnőtt műsorunk pedig ismert költők megzenésített verseiből tevődik össze, valamint moldvai táncházakat szoktunk tartani kicsiknek és nagyoknak.

Ha valaki kíváncsi rátok, hogyan találhat rátok?

Már az imént említett www.csorompolok.hu honlapon, valamint a csorompolok@freemail.hu levelezési címen tudják felvenni velünk a kapcsolatot. Ezen kívül különböző közösségi portálokon is el tudnak bennünket érni, mint például a facebook.com-on és az iwiw-en. Ha szeretne belehallgatni valaki a zenénkbe a www. youtube.com-on meghallgathatja a dalaink egy nagyon kis részét.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások