Sokan Csiperó Fesztiválként emlegetik és ismerik a július 3-án Kecskeméten kezdődő Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, melynek tizennegyedik alkalommal ad otthont a város.

 

nyitonap013

 

Az Európa Jövője Egyesület hívta életre ezt a nagyszerű kezdeményezést, melynek során a világ sok országából érkeznek gyermekek Kecskemétre, hogy bemutassák kultúrájuk egy szegmensét, és ízelítőt kapjanak a magyar kultúrából, szokásokból, a magyaros vendéglátásból.

 

nyitonap03

 

Ebben az évben 26 ország több mint 30 településéről várnak csoportokat. Általában 25-20 fős csoportok érkeznek, akiknek nagy részét kecskeméti családoknál szállásolják el, mások kollégiumban laknak majd. A környező települések idén is bekapcsolódnak a találkozóba. Tiszakécske lengyeleket, Kerekegyháza cseheket, Lajosmizse bolgárokat, Ágasegyháza pedig egy erdélyi és egy vajdasági csoportot fogad. A magyar gyermekek jövőre a mostani vendéggyermek országában, családjánál nyaralnak majd viszonzásképpen.

 

nyitonap010

 

Nagyon sok színes programot ígér Farkas Gábor, az Egyesület elnöke. A kecskemétiek büszkék lehetnek rá, hogy egy hétig a gyermekeké lesz a város, a világ gyermekfővárosa. Körülbelül négyszázan dolgoznak a fesztivál sikeréért, s bizonyára ez a tizennegyedik is olyan jól fog sikerülni, mint az eddigiek.

 

A Csiperó indulóját Szénási Pál Bertalan írta, ő énekel a videóklippen is ifjú zenészként, zenetanárként. 

A XIV. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó Kecskeméten 2016. július 3. és 10. között szerveződik. Részletes programja ITT olvasható.

 

 

 

Hozzászólások