2014. július 6-13. között tizenharmadik alkalommal rendezi meg az Európa Jövője Egyesület az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közismert nevén kecskeméti Csiperó Fesztivált.

A fesztivál ez évi mottója: Kreatív sokszínűség. Ennek szellemében volt a fesztivál vendége délután 16.00 órakor RUBIK ERNŐ professzor, mérnök, feltaláló, Kossuth-díjas egyetemi tanár, a Rubik-kocka feltalálója. A közszereplést és nyilvánosságot igen ritkán vállaló professzor egyik kedves volt tanítványa, a kecskeméti születésű Kossuth- és Príma-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, OROSZ ISTVÁN „Tér – Játékok” című szabadtéri kiállításának megnyitására érkezett. Az Európa Jövője Egyesület elnöksége „Európa Gyermekeinek Jövőjéért” díjat adományozott neki.

A XIII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozót vasárnap 18.00 órakor nyitotta meg Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, a Kecskemét főterén felállított színpadon volt látható az ünnepélyes megnyitó.


Majd Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármesterrel közösen átadták a város kulcsát a brnoi Anna Cejkovának és a sepsiszentgyörgyi Tőkés Zsoltnak jelképezve, hogy egy hétig a 40 országból érkezett gyermekeké lesz a város.


Díjátadás – Dr. Zombor Gábor, Farkas Gábor, Kriston Vízi József

Szintén elismerésben részesült a XIII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó vasárnap esti megnyitó gáláján Dr. Zombor Gábor államtitkár, Kecskemét Megyei Jogú Város volt polgármestere. Családjával és kollégáival együtt már hosszú évek óta segítette a kétévenként megrendezett találkozó zavartalan lebonyolítását orvosként, városvezetőként „csiperós fogadó szülőként” is. A díj mellé egy csokor gyönyörű virágot is átadott az államtitkár úrnak Farkas Gábor, az egyesület elnöke a színpadon, ezzel fejezve ki köszönetüket Dr. Zombor Gábor feleségének a segítségéért.


A hivatalos megnyitón fergeteges műsort láthatott a nagyszámú közönség, a rendezők a vendégcsoportok művészeti kínálatából válogattak  egy vidám, jó hangulatú gálaműsort.


Szénási Pál Bertalan és felesége – Pál barátunk írta még 1991-ben az első Csiperóra a dalt, amely azóta is a fesztivál slágere, és az egész világon éneklik (ld. videó)

A főtéri Nagyszínpadon késő este is zenés, táncos műsor zajlott: a Halay Hagyományőrző Együttes (Azerbajdzsán) nemzeti folklór, míg a Kecskemét Táncegyüttes Erdélyi antológia címmel adott műsort.


A török csoport bemutatkozása

A fesztivál részletes programja a www.csipero.hu oldalon részletesen elolvasható.

    

2014. július 7.

Hozzászólások