Nagy siker koronázta az országos Cserhát Művészkör „Turai-Nógrádi Csoport” ismételt megmutatkozását Vácott, a váci művelődési házban. Művészeti csoportunk tagjai három évet követően május 25-én mutatkoztak be alkotásaikkal Vácott a Madách Imre Művelődési Központ Átrium Galériájában.

A résztvevők számára az időjárás borongósabb, esősebb oldalát mutatta akkor, amikor a turaiak népes csoportja útra kelt városunkból. A kiállítás színvonalas összeállítása, megrendezése, a megnyitó és a megnyitót kísérő műsorszámok azonban kárpótolták a nagyszámú érdeklődőt, résztvevőt. Természetesen a főszerepet a régió különböző településeiről összesereglett 25 résztvevő alkotásai játszották, amelyek sokoldalúan mutatták be a Cserhát Művészkör Turai-Nógrádi Csoportjának művészeti repertoárját a kiállított fotókon, festményeken, népművészeti alkotásokon, népviseletbe öltöztetett babákon és nem utolsó sorban a népművészet ihlette ruhakölteményeken keresztül.

Az alkotók egy csoportja

A műsor színvonalát az értékes közreműködők biztosították. A művelődési központ részéről köszöntőt mondott Koltai-Dietrich Gábor festőművész, művelődésszervező, aki a kiállítás megszervezésében, összeállításában, berendezésében ismételten kiválót alkotott és aki a program színvonalas levezetésében is oroszlánrészt vállalt. A Batsányi Cserhát művészkör elnöke, a Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend tisztje, a Római Sas Lovagrend quaestora: Bornemisza Attila író, esztéta méltatta a kiállított műveket és az alkotókat, illetve elmondta „Hetedik szoba” című közkedvelt saját versét.

A Turai Népdalkör

A Turai Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület helyettes vezetője, Könczöl István közvetítette a nyugdíjas klub távollévő elnökének, Marinka Sándornénak az üzenetét, köszöntőjét, majd pedig Dáma Ihász-Kovács Éva Anyám című versét szavalta el mély átéléssel. Könnyet csalt a szemekbe a népviseletbe öltözött Turai Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület dalkörének magas színvonalon előadott dalcsokra és Szilágyi Józsefné szólóéneke. Török Szabó Ottilia énekművész, Nagy Péter Sebastian klarinétművész két részben előadott műsorát, humorral fűszerezett igényes és hangulatos előadásmódját a közönség nagy tapssal jutalmazta.

Lovag Bornemisza Attila szavalta el Bartók Anikó költő méltató versét, amelyet Dáma Szilágyi – Kis Margit költő részére írt, és szerény ajándékot adott át, elismerve írói, költői és szervező munkásságát. Köszönetképpen Szilágyi – Kis Margit saját versét mondta el. Befejező aktusként Koltai-Dietrich Gábor a kiállítás megtekintésére és az azt követő állófogadásra invitálta a közönséget. Hangulatos moraj, mosolygó arcok, kedves szavak fejezték ki a résztvevők örömét.

A galériába lépve elsőként a Tóth Valéria festőművész által festett csoportzászló és címer üvegfestménye köszöntötte a kiállítás látogatóit, majd ezt követően a többi kiállító művész munkáit csodálhatta meg a közönség. A festmények és fotók beszédes megjelenésükkel hívogatták a nézőket. Tóth Dóra festőművész kuns mester Ausztriából, Tamás Enikő Solymárról, Tóth Valéria Gödöllőről,- a „kis piktorok” művészeti vezetője – apró ajándékkal köszönték meg munkáját,- Kascsák József Budapestről, Sándor István József Gödöllőről, Gregusné Lujza Turáról, Éliás Marcsi Turáról, Csiszár Erzsébet Győrből, V. Sándor Irén Turáról, Bartók Anikó Aszódról. Fotóikkal Fodor Ferencné Szekszárdról, fotóival Dáma Szilágyi – Kis Margit Vácról. A „kis piktorok”: Májai Alexandra, Májai Lilianna Aszódról és Ritli Nóra Németországból, akiket az országos elnök külön is megajándékozott.

A hagyományőrzők kiemelkedő munkáikkal vettek részt: vitéz Győriné Szécsényi Mária Tura, Bocskai ruhák, Marinka Sándorné „Turai hímzések”, Móré Lászlóné horgolási minták. Turai és domonyi népviseleti babák. A költők kiadott könyveik gyűjteményét mutatták be, Dáma Szilágyi-Kis Margit és Bartók Anikó. Az együtt töltött délután méltó befejezéseképpen kisütött a nap, Ő is velünk ünnepelt, és halkan, morajlósan siklott az autóbusz velünk: vitte a lelkükben boldog ünneplőket, akik már a következő találkozást tervezték.

 

Vác, 2018. május 25.

Lovag Bornemisza Attila író, esztéta, a Római Sas Lovagrend Quaestora

 

 

 

Hozzászólások