Újabb híressé vált személyiségről derült ki, hogy valaha a kecskeméti Piarista Iskola diákja volt. Csemegi Károly, a kiemelkedő jogtudós, a „Csemegi jogi kódex” megalkotója az 1840-es években járt a kecskeméti piaristákhoz, ahogy ezt az iskola évkönyveiből Dr. Nánási László megyei főügyész felkutatta. 

 

csemegi1

 

Az avatóünnepség díszvendége volt Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének rektora, tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a magyar alkotmány- és jogtörténet tudósa, aki Csemegi Károly koráról, munkásságáról tartott előadást az avatóünnepség után.

 

csemegi5

 

Az emléktáblát a Piarista Kollégium épületének külső homlokzatán helyezték el és avatták fel 2015. november 18-án délután. Az emléktáblát a Magyar Jogászegylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete állította.

 

csemegi3

 
Az avatóünnepség programja volt:
•    a megjelenteket Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke köszöntötte
•    ünnepi beszédet mondott Dr. Nánási László megyei főügyész, az emléktábla felállításának fő kurátora
•    a táblát az “alma mater” képviseletében Nagy Attila SchP igazgató áldotta meg és szentelte fel
•    az emlékünnepség második részében a Piarista Iskola dísztermében Dr. Nánási László főügyész úr tartott bevezető előadást kutatásainak eredményeiről, a híres jogtudós Kecskeméten végzett piarista tanulmányairól

 

csemegi4

 
•    Csemegi Károly koráról és munkásságáról tartott előadást az avatóünnepség díszvendége, Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának rektora, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a magyar alkotmány- és jogtörténet tudósa.

A magyar jogtudomány kimagasló alakjának életéről, munkásságáról IDE KATTINTVA olvasható bővebben.

 

 

 

 

Hozzászólások