A flow – „Valami felbukkan, és az ember észreveszi, hogy megtörtént”- idézte Yalow-t Csíkszentmihályi Mihály Az öröm művészete című könyvében.

 

flow1

 

A „Flow – A siker evolúciója” című konferenciára érkezett Magyarországra november elején Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet megalkotója. Ittléte alatt Sajgó Szabolcs SJ meghívására a Párbeszéd Házába is ellátogatott. A beszélgetésről a Magyar Kurírban olvashattunk tudósítást.  Korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a média és a kommunikációs szakma szakértőinek segítségével készítették elő a stratégiát, mely az ő „flow”-elméletére épült. A kampány középpontjában a „felelősség” gondolata állt: felelősek vagyunk Magyarországért.

A flow-elmélet lényege:

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. (Forrás: Wikipédia)

 

flow2

 

A Flow – A siker evolúciója c. előadásában Csíkszentmihályi Mihály elmondta:

„A flow-elmélet megszületése óta jelentősen átalakult a munkahelyi környezet, mely komolyan akadályozhatja a flow létrejöttéhez szükséges koncentrációt. Gondoljunk csak arra, hogy az összpontosítást milyen mértékben képes megzavarni egy-egy telefon vagy email üzenet. Ráadásul ezek a zavaró tényezőket közvetítő eszközök ott lapulnak a legtöbbünk zsebében, így egyre nehezebben tudjuk magunkat függetleníteni a körülöttünk zajló nyüzsgéstől… „Manapság egyre gyakrabban találkozom olyan emberekkel, akik a saját eszközeik rabjai – folytatja a professzor. – Folyton, szinte kényszeresen a ’kütyüiket’ nyomkodják, és ez lassan átformálja az emberi kapcsolatainkat is. Az informatika nagyszerű új dimenziókat nyit előttünk, de fontos, hogy az eszközök ne válhassanak célokká. Vagyis mi, emberek használjuk a modern digitális környezetet, és nem fordítva. Azok a sikeres vezetők, akik képesek a digitális környezetet a szervezet és a munkatársak szolgálatába állítani, és elkerülni az eszközök öncélú használatát.”

 

flow3
…Serendipity, avagy véletlenül érdekes és értékes dolgokra bukkanok… (saját mottóm)

Néhány éve magam is elolvastam Csíkszentmihályi Mihály jó néhány könyvét, és teljesen lenyűgöztek a benne olvasottak. A serendipity (…véletlenül érdekes és értékes dolgokra bukkanás) élményét hozta el számomra a tanulásban, a munkában, az emberi kapcsolatokban és úgy általában véve az élethez való hozzáállásban mindaz, amit Csíkszentmihályi Mihály javasolt ezekben a könyveiben. Megpróbáltam azóta a mindennapjaimba is beépíteni a tanácsait.

Minden reggel tudatosan olyan állapotba próbálom hozni magam, hogy minden tevékenységemet, amelyet aznapra terveztem, ebben a flow-állapotban végezzem el.

Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minden nap teremtek (néha a semmiből) és leteszek valamit az asztalra magam elé, ami, ha egy kicsit is, de a közvetlen környezetemet, az embertársaimat, s így talán a világ jobbítását is szolgálja.

Ma például, mielőtt hozzákezdtem volna e cikk írásához, a magam által a Ji-King analógiájára – a „flow állapotában” – rajzolt 64 kártyából kihúztam hármat. Az elsőt a megoldandó feladatra, a másodikat a feladat elvégzéséhez vezető útra, a harmadikat pedig a feladat elvégzésének eredményére.

Bőség, Másokkal megosztott öröm, Összetartozás lett az eredménye.

 

flow4

 

Álljon itt még néhány érdekes megállapítás Csíkszentmihályi Mihály Az öröm művészete c. könyvének “Az életvitel kialakítása” című fejezetéből:

…Miután a munka az ember életének központi részét alkotja, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie.
Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő. Ez a hozzáállás azonban azt eredményezi, hogy az illető eltékozolja az életéből az ébren töltött idejének majdnem a 40 százalékát.
Nincs túl sok választásunk, ha rájövünk, hogy munkánk nem hasznos vagy kifejezetten káros. Talán egyetlen lehetőség az, hogy amilyen gyorsan csak lehet, munkahelyet változtassunk, még ha komoly anyagi hátránnyal jár is. Az élet lényegét tekintve mindig jobb olyat választani, amit jónak érez az ember, mint ami anyagilag kényelmesebb, de érzelmileg szörnyű. Az ilyen döntések közismerten nehezek, és önmagunk iránt feltétlen őszinteséget kívánnak…

…A legfontosabb felfedezések olyankor történnek, amikor a tudós egy szokványos folyamat megfigyelése közben valamilyen magyarázatra szoruló új és szokatlan jelenséget vesz észre…
(Röntgen, Fleming, Archimédesz, B. Franklin)

Yalow így írja: „Valami felbukkan, és az ember észreveszi, hogy megtörtént.”

 

flow5

 

Korábban már írtam és fotóztam a gyerekek, a zene és flow találkozásról a Talita.hu portálon, MeseMuzsika és a Flow-elmélet címmel. (A fenti fotók is akkor készültek).

 

 

További videók Csíkszentmihályi Mihályról és a flow-ról itt és itt nézhetők meg.

 

Antalffy Yvette

 

 

 

Hozzászólások