Szilágyi Áronnal, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetőjével beszélgettünk abból az alkalomból, hogy megnyílt új helyén, a Hírös Város Turisztikai Központban (volt Városi Mozi) az ország legnagyobb látogatható hangszerkiállítása. Először gyermekkoráról faggattam a művészt.

 

szilagyi11

 

Nagyon szívesen emlékszem vissza a gyermekkoromra, hiszen egész életemet meghatározták azok az évek. Édesapám, Szilágyi Zoltán dorombkészítő mester, így a testvéremmel együtt abba születtünk bele, hogy hangszerek vettek bennünket körül, érdekes emberek fordultak meg nálunk, akik nagyon különleges hangszereket hoztak magukkal. Mindez nagy hatással volt ránk. Szüleim elmondása alapján már 2-3 éves koromban kapcsolatba kerültem Leóval (Leskowsky Alberttel), és folyton ott sertepertéltem a kezdődő gyűjteménye darabjai körül. Ez a közeg, ez a miliő nem szűnt meg körülöttem, hiszen a mai napig is különleges hangszerekkel foglalkozom, és különleges emberek vesznek körül.

 

 

szilagyi13

Leskowsky Albert (Kiss András fotója)

Pedagógus végzettsége is van, de külföldön zenét is tanult. Pontosan mi a foglalkozása?

Tanító vagyok angol műveltségterületen, emellett múzeumvezetéssel foglalkozom. A Leskowsky Hangszermúzeumban már hosszú évek óta végzek tárlatvezetést, és bemutató foglalkozásokat tartok az idelátogatóknak. Ez nálam egy folyamatos tevékenység, mindez nagyon közel áll a szívemhez.

A hangszergyűjtemény történetét felelevenítve mondjuk el, milyen helyszíneken laktak eddig ezek a hangszerek!

A gyűjtemény története szerintem Leó otthonában kezdődött, majd a Katona József Emlékház berkeiben folytatódott. Utána a Piarista Gimnázium alagsorában rendezték be a múzeumot, később a Zimay utcára költözött. Innen pedig már át is költöztünk a megújult és megszépült Városi Mozi, azaz a Hírös Város Turisztikai Központ épületébe.

 

szilagyi8

A Leskowsky Hangszergyűjtemény a Zimay utcán

A megújult épületet még szeptemberben átadták, ez ad otthont a Kamaraszínháznak is. Mikorra várható a Leskowsky Hangszergyűjtemény megnyitása a közönség számára?

November 10-től tesztüzemben már működünk, keddtől vasárnapig 10.00-től 17.00 óráig várjuk a látogatókat. Ez nem egy olyan hely, ahová csak betér az érdeklődő, végignézi a kiállított tárgyakat és boldogan hazamegy. Ha ide betér a látogató, kipróbálhatja a hangszereket, megfigyelheti, hogy szólnak, érdekes sztorikat ismernek meg, valamint közösen zenélhetnek is az emberek, és ez nagy élmény. Ez a tesztüzem azért is fontos, mert ki kell próbálni a hangszerek együttes hangzását is, érdekes és új hangzásokra találunk. Ha rájövünk, hogy valamelyik hangszer rossz helyen van, akkor megfelelő helyet kell neki találnunk, hogy illeszkedjen a többi közé. Ez egy nagyon élő gyűjtemény, és rá kell jönnünk, hogyan reagálnak egymás társaságára a hangszerek.

 

szilagyi1

Leskowsky hangszergyűjtemény, Kecskemét, Rákóczi út

Milyen korosztályt várnak ide elsősorban?

Rengeteg programot kínálunk minden korosztálynak. A legkisebbek már hat hónapos kortól jöhetnek hozzánk. Például az egyik programunknak az lesz a neve, hogy Hangolda, ahová általános iskolásokat várunk. Ezek irányított foglalkozások, de olyan különleges hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, mint sehol máshol. Itt minden hangszert megszólaltathatnak: lehet dobolni, havasi kürtöt fújni és sok egyéb hangszerrel barátkozni. A középiskolások számára olyan programokat szervezünk, ahol különböző kultúrák hangszerein keresztül azon népek kultúráját is jobban megismerhetik. Bizonyos népek népzenéjén keresztül a szokásokat, kicsit a nyelvüket, dalaikat is bemutatjuk, mindezt nagyon szórakoztató formában.

Felnőtt látogatóink pedig amellett, hogy csoportos tárlatvezetésen vehetnek részt, olyan elhatározással is jöhetnek majd ide, hogy szeretnék kipróbálni magukat, vajon meg tudnának-e tanulni valamilyen hangszeren játszani, ha ez eddig kimaradt volna az életükből. Szabad zene- és intuitív hangszeres foglalkozások felnőtteknek. Szerintem a játék nemcsak a gyerekeké, hanem a felnőtteké is, és szeretnék bátorítani mindenkit, hogy bátran játsszon felnőtt korában is akár egyedül, akár otthon a családtagjaival vagy itt együtt a többi látogatóval. Erre van egy helyszínünk, itt a másik terem, ahol lehet hangoskodni. Ezt úgy alakítjuk ki, hogy nagyon otthonos környezete legyen, sok-sok hangszerrel, és ott felnőtt foglalkozásokat is tudunk tartani. A programokat ITT lehet megtalálni.

 

szilagyi7

A megújult hangszergyűjtemény a Rákóczi úton

Tudom, hogy a dorombot művészi szinten szólaltatja meg. Milyen más hangszeren játszik még?

Nos, ha valaki itt dolgozik a Leskowsky Hangszergyűjteményben, akkor óhatatlanul is sok hangszerrel megismerkedik. Jól elboldogulok a legtöbb hangszer megszólaltatásában, tudok játszani az ütőhangszereken, és egy-két húros hangszeren is jól elmuzsikálok. Ha egy hangszercsalád valamelyik tagján megtanul az ember zenélni, akkor már a másikon jóval könnyebb. De ez nem egy varázslat, nem bonyolult dolog. Ha bárki betér ide, meg tudjuk neki mutatni, hogyan kezdjen ismerkedni egy hangszerrel, biztatjuk, hogy próbálja ki, csak tegye oda az ujját, fújjon bele, más hangot kap, ha máshová teszi az ujját, és egyszer csak rájön, hogy jé, tud játszani rajta. A látogatók nagy részéből zenészt lehet faragni nagyon rövid időn belül. Éppen ez az egyik célunk, hogy ezt bebizonyítsuk a látogatóinknak.

 

szilagyi5

Navrang együttes

Áron zenekarban is játszik. Mi a zenekar neve és milyen zenét játszanak?

Több zenekarban is játszom, a legrégebb óta a Navrang együttesben, amit a testvéremmel és a barátommal együtt indítottunk 1999-ben. Aztán – ahogy ez lenni szokott –szétszóródtunk a szélrózsa minden irányába, Amerikába, Spanyolországba és sokfelé, ezért nagyon keveset játszunk mostanában.

 

szilagyi4

Airtist zenekar

Van egy másik zenekarom, az Airtist. Egy ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo szólal meg benne, valamint egy doromb, és Európa vagy talán a világ egyik legjobb szájdobosa is a zenekar tagja, így olyan hangzást érünk el, ami mintha egy modern tánczene lenne, de igazából nagyon is autentikus hangszerek szólalnak meg. (Airtist: Markus Meurer:didgeridoo, Dömötör Balázs: beatbox, Szilágyi Áron: doromb.)

A harmadik zenekar, mely a szívemhez nagyon közel áll, a Zord névre hallgat. Moldvai csángó zenét gondolunk újra. Ez is egy trió, dob, doromb, hegedű vagy citera, viszont a moldvai zenének a legarchaikusabb és legelementárisabb dallamvilágából dolgozunk, és ez inspirálja a muzsikánkat. Ez egy nagyon új formáció.

 

szilagyi23

Moszkvában

Azt hinné az ember, hogy a doromb egy magyar népi hangszer. Önök viszont messzi országokban is koncerteztek, ahol megszólaltatták ezt a hangszert (Németország, Izrael, Japán, Amerikai Egyesült Államok, Írország, Anglia, Hollandia, Jakútia, stb.), sőt Áron 1997 óta a Nemzetközi Dorombszövetség programszervezője, 2005-től pedig európai igazgatója. Akkor nem is magyar hangszer a doromb?

Az a jó a dorombban, hogy Magyarországon azt hiszik, csak magyar népi hangszer, Szibériában meg azt gondolják, hogy ez csak az ő hangszerük, tehát mindenki azt hiszi, hogy senki más nem játszik rajta. De mindenki jogosan érzi a sajátjának, hiszen a doromb nagyon beépült a népzenébe, bár pici szerep jut neki benne. De nagyon-nagyon elterjedt: egész Ázsiában ismerik, Amerikában is népszerű és sokfelé a világban. Azért különleges, mert aki nem ismeri, és először hallja, annak a szívében nagyon mély, belső húrokat penget meg. Mindenkit megérint a hangja. Nincs még egy olyan hangszer, ami csak az ember kezében szólal meg.

 

szilagyi6

Testvéremmel, Szilágyi Barnabással new york-i stúdiójában

A Város Napja alkalmából nagyon szép produkciót állítottak színpadra, a zene és a látvány is csodálatos volt. Milyen tervei vannak a továbbiakban?

Ez most egy nagyon izgalmas időszak minden szempontból. A hangszergyűjtemény életében ez hatalmas lépés. A legfontosabb célunk részben az, hogy a muzeális értékek iránt érdeklődő látogatókat is kielégítse, másrészt élményt nyújtson azoknak, akik a hangszereket meg is szeretnék szólaltatni. Ezért egy szép, nemzetközi színvonalú gyűjteményt szeretnénk létrehozni, és olyan tartalommal töltjük meg, amit nem lehet találni sehol másutt az országban. Különleges hangszereseket hívunk majd ide, hogy előadásokat tartsanak, és minden korosztálynak élményt kínálunk. Ez egy olyan speciális szegmense a kultúrának, amit mi kínálunk, hogy úgy gondolom, lesz érdeklődés iránta.

Emellett engem nagyon inspirál az az elképzelés, amin most a zenésztársaimmal elkezdtünk dolgozni, hogy – mivel a doromb csak a moldvai csángóknál van jelen a magyar népzenében – ezt olyan formában mutassuk meg, amivel a fiatal korosztály is tud azonosulni. Nem feltétlenül autentikus formában, hiszen mindannyian alkotó emberek vagyunk, és újraalkotni szeretnénk, nem másolni. Valamennyiünket már nagyon sok zenei hatás ért, komoly tapasztalataink vannak ezen a téren, és készülő lemezünk olyan arcát fogja megmutatni a magyar népzenének, ami a fiatalokat fogja megszólítani. Amelynek hallgatása közben azt mondják: Hű, ilyet akartam mindig hallgatni! A legmélyebb ösztöneikre próbálunk hatni azokkal a moldvai dallamokkal és azokkal a ritmusokkal, amelyek minket inspiráltak, amikor ezeket újragondoltuk. Szóval zenei téren és szakmai téren is nagy kihívások és feladatok állnak előttünk, izgalmas dolgok várnak ránk.

 

szilagyi12

Szilágyi Zoltán dorombkészítő

Milyen koncerteket terveznek?

Sok különböző koncert szervezése zajlik jelenleg: színpadi- és kamarakoncertekkel is készülünk a közönség számára. Terveink között szerepel, hogy különleges hangszeres zenekarok produkcióit mutatjuk be különleges körülmények között.

A Katona József Színházzal is elindul egy közös projektünk. A Kecskemét City Balett megkereste az Airtist zenekarunkat, hogy alkossunk egy estet közösen, ahol a zene inspirálja a táncot, és a tánc a zenét. Előreláthatólag márciusban fogjuk bemutatni ezt a darabot. Ez is egy egyedülálló feladat, nem csak azért, mert közös alkotást hozunk létre a színházzal, hanem azért is, mert nagyon progresszív kortárs tánc és egy speciális zene találkozik majd össze, amire sem Kecskeméten, sem az országban eddig még nem volt példa.

Szűkebb családjában kinek adja tovább a zene szeretetét? Zenélnek otthon együtt?

Természetes, hogy a gyermekeim is otthonosan mozognak a hangszerek között. Mindketten ügyesen doromboznak, de ezt a mi családunkban nagyon nehéz is lenne kikerülni. Egyelőre még kicsik ahhoz, hogy komolyabb szinten tanuljanak hangszeren, de már látható, hogy mi vonzza őket, és szerencsére otthon is van bőven hangszer, amiből válogathatnak.

 

szilagyi9

Kisfiam, Simon az óvodai ballagásán – Az első fellépése

Édesapám a dorombon kívül kiválóan játszik fúvós és húros hangszereken is, testvérem fő hangszere a zongora, de mellette minden hangszert megszólaltat, és New Yorkban tanult zeneszerzést. Mivel ő Amerikában él, a karácsonyi időszakot tudjuk kihasználni nagy közös családi zenélésekre. Ezeket az alkalmakat minden évben nagyon várjuk.

 

szilagyi10

Kislányom, Rebeka a hangszergyűjteményben

Édesanyám a Budapesti Hangterápia Központ vezetőjeként gongokkal, hangtálakkal és más érdekes, elsősorban keleti hangszerekkel foglalkozik. Sok zenész barát is megfordul nálunk, ilyenkor mindig előkerül egy-két hangszer. Örülök, hogy az én gyermekeim is úgy nőhetnek fel, hogy természetes lesz nekik a zene közelsége, az együtt muzsikálás öröme.

Sok sikert kívánunk céljai elérésében, mely valamennyiünk javát, nemes szórakozását szolgálja majd! Köszönet eddigi munkálkodásáért!

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások