Hőség van. Aszalódunk – én a napon és a paradicsomok a sütőben. Igen – városi fiúként és saját háztető hiányában -, az aszalást a sütőben végzem.


De kezdjük az elején.

A Fény utcai piacon vettem:

  • 2 kg lucullus,
  • 5 szem kumato,
  • 2 fürt fürtös paradicsomot,

A többi itthon volt a kamrában:

  • egy egész fokhagyma
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • bors
  • napraforgóolaj
  • olívaolaj

  • a csípősekhez 1-2 szem chili paprika

Sütőpapírral kibélelt tepsikbe helyeztem a nyolcadokba vágott fürtös-, kumato- és a félbevágott lucullus paradicsomokat.

Mindegyik tetejére egy hajszálvékony szelet fokhagymát tettem és megszórtam kakukkfűvel, bazsalikommal és borssal. Minden szelet tetejére pár csepp olívaolajat cseppentettem.

Majd négy-öt órára előmelegített 110 fokos sütőbe helyeztem. Néha kinyitottam a sütőajtót, hogy a pára kiszálljon. Be is párásította anyuka fotómasináját. A végén ráindítottam a hőlégkeverést is.

Így néz ki, amikor már kész az aszalás.


A csíramentesítés miatt kifőzött üvegekbe osztottam szét, majd felöntöttem olíva- és napraforgóolaj keverékével.



A csípősek olajába tettem a nagybátyámtól kapott lila, kicsit bemetszett chili paprikából. Egy hét alatt összeérik a csípős. Az utóízesítés nélküliek azonnal fogyaszthatók.



Vass Ákos

VassÁkosRecept-Blog

2014. augusztus 7.


Hozzászólások