A mára nemzetközileg elismert Budapesti Wagner-napokon, 2015. június 11. és 24. között újabb operabemutatót, Kovalik Balázs első Wagner-rendezését láthatja és hallhatja a nagyközönség a Müpában.

Kovalik_Balazs_by_Nagy_Attila

Kovalik Balazs (Fotó: Nagy Attila)

 

A Nibelung gyűrűje mellett új produkcióként műsorra kerülő A bolygó hollandi Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában.

Lohengrin, Parsifal, Trisztán és Izolda, Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és persze A Nibelung gyűrűje – szinte mindegyik Wagner-opera megszólalt már a Müpában a világhírű dirigens karmester, Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner-napok keretében. A sort idén az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott A bolygó hollandi zárja.

A címszerepet az a James Rutherford alakítja, aki 2013-ban Hans Sachsként mutatkozott be a Müpában A nürnbergi mesterdalnokokban, s aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is. A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza leginkább a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk. A legnagyobb dirigensekkel és a világ legjobb zenekaraival dolgozott együtt, valamint a legfontosabb operaszínpadok rendszeres vendége. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid kelti életre.

A művet különleges olvasatban, Kovalik Balázs rendezésében láthatjuk. A bolygó hollandi című előadás a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első Wagner-rendezése lesz. Kovalik Balázst elmondása szerint különösen Wagner e fiatalkori művének személyessége ihlette meg. Nem historizáló, kosztümös „illúziószínházat” kíván létrehozni, hanem a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem modern adottságait kiaknázó produkciót. Szcenírozásában az előadás sztárénekeseinek számottevő rutinjára is épít.

PetraLang_by_Ann Weitz

Petra Lang (Fotó: Ann Weitz)

 

A 2006 óta minden évben életre hívott fesztivál életében kiemelkedő esemény Wagner Ring-tetralógiájának teljes előadása.

A Müpában négy, egymást követő estén előadott monumentális zenedrámafolyam, A Nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, mert – ahogy fogalmaz – „olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni”.

Az osztrák alkotó nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet fantasztikus jeleneteit.

A Nibelung gyűrűje szólistái között idén ismét számos kiválóságot köszönthetünk: Waltraud Meiert, Iréne Theorint, Petra Langot, Christian Franzot, Egils Silinst, Walter Finket, Stefan Vinkét, Kurt Rydlt és Birgit Remmertet.

Az indulása óta Fischer Ádám művészeti vezetésével működő, a tengerentúlon is méltatott Budapesti Wagner-napok egyre szélesebb közönséget vonz a magyar fővárosba. A fesztiválról tavaly a Reuters hírügynökség és a francia Anaclase operamagazin is beszámolt, a New York Times pedig „szívet melengető előadásként” jellemezte a Nürnbergi mesterdalnokok 2013-as premierjét.

Méltán elmondható, a Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára épít. A fesztivál valamennyi előadása szcenírozott operaprodukció.

A 2015-ös Budapesti Wagner-napok programja:

A Rajna kincse
2015. június 11. 18:00
A walkür
2015. június 12. 16:00
Siegfried
2015. június 13. 16:00
Az istenek alkonya
2015. június 14. 16:00
A bolygó hollandi
2015. június 20. 18:00
A bolygó hollandi
2015. június 22. 18:00
A bolygó hollandi
2015. június 24. 18:00

Forrás: Müpa

Hozzászólások