„Büszke vagyok, hogy Berkes Balázs a barátom. Nemrég elmondta, hogy ötven valahány éve egy presszóban beszélték át Gonda Jánossal, hogy milyen legyen a magyar jazzoktatás. 52 évet zenélt Vukán Gyurival, mindenhol játszott már. Igazi jazz történelem. Ő az egyik példaképem. Jeszenszky Gyuri most az akadémia dobtanára, és vele turnéztam nemrég Erdélyben, tehát jól össze vagyunk szokva. Remek zenész és remek ember.” (Juhász Gábor)

IMG_3613

Remek szombat este volt a BMC – Opus Jazz Clubjában, amelyben jazz-standard-eket játszott triójával Juhász Gábor.

Az egyik  ilyen számról Berkes Balázs érdekességként elmesélte, hogy Dave Brubeck és Miles Davis is játszották együtt, de összevesztek a befejező hangon, hogy E vagy F legyen, ami a fülnek jobban hangzik.

Érdekes, hogy miken összeveszhetnek meglett férfiemberek is. (Korábban egy fizikusról, Tycho Brahe-ról hallottam hasonlót, aki egy képlet miatt még párbajozott is, ám emiatt az orra odalett, így műorral járhatott élete végig.)

Kinn kánikula, ám a klubban kellemes hűvös, finom rozé a ház borából, s a kiváló muzsika: ezek a kellékei annak, hogy az ember lánya és fia kerekebbnek lássa a világot június első szombatján.

 

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. Alapító tagja volt a Tin Tin quartetnek, és közreműködője számos neves jazz zenész lemezének.

 

IMG_3622

Juhász Gábor

 

Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel, a BMC Records gondozásában. A Juhász Gábor triót 2006-ban alapította, mely változó felállással a mai napig aktív és vendégek közreműködésével gyakran egészül ki kvartetté vagy kvintetté. 2009-ben jelent meg 1978 című szerzői lemeze, amelyen mind a trió, mind a kvintett is szerepel. A lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat.

 

IMG_3625

Berkes Balázs

 

IMG_3629

Jeszenszky György

 

Juhász Gábor rendszeresen koncertezik Gyémánt Bálinttal; a gitárduó saját szerzeményei Budapest címmel jelentek meg CD-n 2011-ben. Lukács Miklóssal és Szalai Péterrel 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli, ezen egyebek mellett John Coltrane A Love Supreme című legendás szakrális művének gitárra, cimbalomra és ütőhangszerre átírt változata is hallható. 2014-ben a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál felkérésére készítette el új zenei anyagát, amelyet Franz Schubert Winterreise című dalciklusa ihletett.

 

Fotók: Antalffy Yvette

Hozzászólások