Változott-e valamit életedben a háromféle hivatásoddal eltöltött idő aránya? Hiszen sokat szenvedtél attól, hogy amikor az egyik éneddel tevékenykedsz, a másik kettőre nem jut időd.

Idén sokkal több idő jut az irodalomra. A Kortársalgó című kötetem nagy munka volt, de szerencsére már a korrektúra munkálatainál járunk. Időigényes feladatot jelentett ez, hisz 26 kortárs magyar költővel rögzítettem diktafonra megközelítőleg 300 órányi terjedelmű beszélgetést, és ezt mind be kellett gépelni, aztán csiszolni, stilizálni, interjúalanyaimmal folyamatosan kapcsolatot tartani. Aztán jött a nyelvi és stilisztikai lektorálás munkálata.

Ha Isten és a Nemzeti Kulturális Alap is úgy akarja, megszületik a könyv az Ünnepi Könyvhétre a Hét Krajcár Kiadó gondozásában. A másik munka a Költői Budapest, Budapest költői című versantológia szerkesztése. Ebben a kötetben 56 mai magyar költő Budapestről szóló vagy fővárosunk által ihletett verse szerepel. Az Antológia Kiadó adja ki. Mindkét könyvhöz írtam előszót is. Jelen leszünk a könyvheti katalógusban és természetesen a Vörösmarty téren is, az Ünnepi Könyvhéten, a Hét Krajcár és az Antológia Kiadók pavilonjánál.

Most, hogy közel élsz Budapesthez, gyakran részt tudsz venni fővárosi programokban? Hogyan töltöd a szabadidődet?

Sok pénzem nincs, ezért inkább csak az ingyenes rendezvényekre járok el. Szerencsére az írószövetségi rendezvények ingyenesek. Igyekszem, ha belefér a délutánomba, barátaim könyvbemutatóira elmenni. Utóbb résztvevőként is jelen voltam néhány rendezvényen, például a Zichy Teázóban felolvastam a verseimből a Kelemen kör rendezvényén, Tóth Krisztina gödi író-olvasó találkozóján. A költőnőt én mutattam be a közönségnek és beszélgettem vele, moderáltam az estet. Benke László költő írószövetségi könyvbemutatóján és 70. születésnapi köszöntésén én voltam az egyik szónok. Színházba nem járok, az nekem nagyon drága, de moziban voltam néhányszor.

Gyakran látogatsz haza a szülőfaludba? Hogyan telnek az ottani napok?

Kéthavonta járok haza a szüleimhez, de a húsvéti szünetben hosszabb időt töltöttem szülőfalumban, mivel Mischinger Ferenc plébánost segítettem ki a nagyheti liturgiákban Domoszlón, Kisnánán, Vécsen és Tófaluban.

Szoktál-e utazgatni? Hogy telt a nyarad, milyen kikapcsolódást nyújtott?

Nyáron nem sokat utaztam, életem a Kecskemét – Budapest – Domoszló „Bermuda háromszögben” telt. De ha tehettem, kijártam a Duna-partra, vagy mátrai patakokhoz, vizük csobogását hallgatni. Rajongok a hegyi patakokért, nyugtatólag hatnak rám.

PORCELÁNANGYAL
 
Törékeny angyalom, filigrán nipp!
Te suttogó kerámiák között
lakásmagányba szobrozódva
alázatos fejed leszegve élsz,
s én súgva sem merem bevallani
neked nevét, ki elfeledte rég,
ki voltam egykor én, s hogy ő ki volt.
 

MAMA BLUES
 
Szorítsd a gézt, szorítsd a gézt
a vérhabos napokra,
pakold a tiszta sebtapaszt
a durva köznapokra.
 
Ne szállj ki még, ne szállj ki még,
szoríts a napra vattát.
A szánkig érne bánatunk
ha végleg abbahagynád.
 
 
HÁLNI JÁR BELÉM A LÉLEK
 
Hálni jár belém a lélek
s halni kész rajtam a test.
Hozzám haldokolni jönnek
bánatos, tarolt füvek,
térdelő kövek, nyögő fák.
Gyászlepelt terít a félhomály,
bánkódásra görbült száj
a táj.
 

Weninger Endréné

2013. május 16.

Hozzászólások