Wojtyla ház, Kecskemét, Egressy tér 5.

Nagyon szép és megható ünnepség részese lehetett az, aki május 18-án, pénteken délután három órakor a kecskeméti Wojtyla téren járt. A teret és a sarkon álló műemlékházat is Karol Wojtyláról, azaz II. János Pál pápáról nevezték el. A néhai lengyel pápa szülővárosából, Wadovicéből is érkezett küldöttség, hiszen testvérvárosi kapcsolat él a két város között.

Az ünnepséget a Boldog pápa 92. születésnapján rendezték meg, és most került sor a Lantos Györgyi szobrászművész által készített mellszobor felavatására is. A műalkotás bronzból készült és élethűen adja vissza az egész világ által tisztelt egyházfő arcvonásait. A szobrot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adományozta Kecskemét városának, azon belül a Karol Wojtyla Háznak.

Az ünneplés a magyar és a lengyel himnusz eléneklésével kezdődött. A ceremóniát szebbé, emelkedettebbé tette a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar muzsikája és a Kodály Iskola Aurin Leánykarának szívet melengető éneke.

 

Az ünnepi szónokok – Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete és Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye érseke– a pápával kapcsolatos személyes élményeikről, hozzá kapcsolódó gondolataikról, érzéseikről vallottak. Az ünnepség közben felvételről felcsendült II. János Pál pápa hangja, amint magyarországi látogatása alkalmával magyar nyelven intézett beszédet a hallgatósághoz. A másik felvételen maga a pápa énekelte latinul a Miatyánk kezdetű imádságot, amit sok ezer ember visszhangzott.

 

Dr. Bábel Balázs érsek úr megáldotta és megszentelte a frissen leleplezett szobrot, miután II. János Pál pápa írásaiból idézett. Majd a megjelentek koszorúkat, virágcsokrokat helyeztek el a szobor talapzata előtt. A Szózat elhangzása után a résztvevők hosszú, kígyózó sorban haladtak végig a belváros utcáin a Szent Miklós templomig, ahol az érsek úr és a jelen lévő papság hálaadó szentmisét mutatott be. A rendezvény zárásaként agapé várta a résztvevőket a templom udvarában. Még a nap is mosolygott.

 

Farkas P. József, a Wojtyla ház vezetője és segítői nagyon sokat tettek azért, hogy ez a nap tökéletesre sikerüljön. Ahogy a hétköznapokon rászoruló szegények százait segítik, hogy emberibb életet élhessenek, olyan nagy odafigyeléssel és szeretettel rendezték meg ezt a kiemelkedően rangos eseményt.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások