Az alig 5000 évvel ezelőtt élt ötzvölgyi ember férfikora derekán alig 50 kg-ot nyomott, és mindössze 158 cm magas volt.  Nem csupán az európai ember testmérete változott az utóbbi évezredekben. A kőkorszakban élt eleink nem gyönyörködhettek a kék szemben. Nem ihattak meg egy pohár tejet laktózérzékenységük miatt. Egyébként ezek a genetikai változások csupán az európai embertípust érintették. A felnőtt afrikaiak csaknem 100%-a mindmáig képtelen feldolgozni a tejcukrot.

Az utolsó néhány évezredben a testünk is komoly változásokon ment keresztül. Konyhaművészetünk (ti. az egyre puhább ételek irányába történő) fejlődése feleslegessé tette fogaink egy részét, állkapcsunk összement. A gyűjtögető- vadászó életmód elhagyása csontjaink és izmaink szilárdságát, erejét kezdte ki.

Egyes feltételezések szerint a női szerepek átalakulása vezetett el a mellrák gyakoribb előfordulásához és a veszélyeztetettség növekedéséhez. Israel Hershkowitz, a tel-avivi egyetem antropológusa szerint az őskorban a felnőtt asszonyok életük jelentős részében várandósak voltak, illetve gyermekeiket szoptatták. Ez a női hormonháztartást érintette, hiszen csökkentette az ösztrogénszintet. Ma, legalábbis az európai kultúrkörben a gyermekvállalási kedv csökkenésével ez a nemi hormon túltermelődik, és felelőssé tehető azért, hogy csaknem minden nyolcadik nő élete során megbetegszik mellrákban.

Mindezek a jelenségek rávilágítanak arra, hogy az emberiség evolúciója mindmáig folytatódik, azonban a korábbi korszakokkal szemben természetes szelekció nélkül, mivel a modern orvosi ellátás rengeteg betegséget kezelni tud.

(forrás: www.spiegel.de)

Schramek László

Hozzászólások