Ha valaki művész, a színpadon élet lesz és tűz,
mert valami mélybe` rejlő láng minden sort átfűt,
mert igazi művész. (Miklós Tibor)

Búcsúzunk Bitskey Tibortól, aki ma, 2015. február 2-án eltávozott közülünk. Sármos megjelenése, szép orgánuma hősszerepek megformálásra is alkalmassá tette. Sokoldalú művészetének azonban ez csak egy szelete volt. A magyar és világirodalom kimagasló alkotóinak szinte minden darabjában szerepelt színházi szereplései során.

bitskey1

Bitskey Tibor Rákoskeresztúron született 1929. szeptember 20-án Bitskey Lajos és Altziebler Erzsébet gyermekeként. Rákoskeresztúron élt 12 éves koráig (1941). A Bulyovszky utcai elemi iskolában fedezték fel kiváló versmondási képességét. A nagybátyja, Altziebler Pál zeneszerző, karmester és hegedűművész által vezetett kis színházi társulatban ismerkedhetett meg a színjátszással. A Színművészeti Akadémiát 1953-ban végezte el, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959–1964 között a Nemzeti Színház, 1964–1974 között a Vígszínház tagja volt. 1974–1996 között a Thália, illetve az Arizona Színház vezető művészeként szerepelt.

 

bitskey2

Filmszerepeiben is maradandót nyújtott a nézőknek. A történelmi filmek, mint a Rákóczi hadnagya, a Kőszívű ember fiai, az Egri csillagok vagy az Egy magyar nábob, mellettük pedig olyan alkotások, mint a Pikoló világos Ruttkai Évával vagy a Szerelem Törőcsik Marival hazánk egyik legkedveltebb színészévé avatták. Az ötvenes-hatvanas évekre igazi sztárkultusz alakult ki körülötte, mázsaszám kapta a rajongói leveleket.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. A Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. 2013. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

 

bitskey5

Az Egri csillagok című filmben

Szerettük, hiányozni fog, azon nemzedékhez tartozott, akik meghatározói voltak a magyar színművészet kimagasló tevékenységének, emlékeinkben megőrizzük mindazokat a szép pillanatokat, melyeknek részesei lehettünk szerepei által.

Korosztályom, ha meghallotta Bitskey Tibor nevét, egyből a Tavasz 17 pillanata című szovjet filmből Max Otto von Stirlitz jutott az eszébe.

 

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások