Kovács István József író, költő régi ismerősöm. A múlt év őszén megemlítette, hogy egy nagyon példaértékű sportembert, költőt és zenészt szeretne elhozni a Krúdy Körbe. Tudtam, hogy az ő testvére is kitűnő sportember, költőnek is kiváló, és bizonyára egy hasonlóan érdekes, értékes ember kíván megismerkedni irodalmi körünkkel… Aztán a következő rendezvényre el is jött vele Németh Nyiba Sándor, aki az első pillanatban nyugodt, szerény, szimpatikus ember benyomását keltette. Átadott egy CD-t, amelyben megzenésített versei voltak láthatóak, hallhatóak videó klippel színesítve. Verseit ő és neves színészek mutatták be…

Csak keveset beszéltünk, mert egy nagy rendezvényünk volt, és mondtam, hogy érezze jól magát nálunk, ismerkedjen meg velünk. Ha tetszik a rendezvényeink hangulata, akkor tagjaink közé is felvesszük…Jól érezte magát nálunk, mert hallhatta Keres Emil kitűnő szereplését is. Otthon átnéztem a verses videóját, az interneten pedig elmélyülhettem még jobban életében, verseiben, zeneszámaiban és még sok érdekes dologban. Aztán bejelentkezett a „Lelkünk ünnepnapjai” című antológiába, és később az ebben szereplő verseit láthattam-hallhattam neves énekesek előadásában is… 2013 decemberében szerepelt nálunk az Eötvös könyvtárban versmondásával, a Krúdy Szalonban „Kiskarácsony” műsorunkban gitárzenével előadott verseivel, valamint Csepelen a Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubnak az év végi Költői Versenyén vendégként…

Szeretném, ha a Montázsmagazin olvasóinak lelkes „művész családja” is jobban megismerné Németh Nyiba Sándort, az embert, a sportolót, a művészt és riportert…. Kedves Sándor! Engem izgatott a kérdés, és utána is jártam, hogy mit jelent a nevedben a „Nyiba” szó. Kérlek, hogy az olvasók előtt is fedd fel a titkot!

Nyiba? Az elején nem örültem neki! Orosz órán az égbolt szóval kellett egy mondatot mondani és a „nyébo” szót nem sikerült helyesen kiejtenem, így lett belőle „nyiba”. Innen ered, aminek ma már nagyon örülök, sőt büszke vagyok, mert ebből csak egy van.

Kenyeri utcája a katolikus templommal

Mesélj nekünk a gyermekkorodról! Mikor és hol születtél, kik voltak a szüleid, gyermekként milyen álmokban ringattad magad? Mi szerettél volna lenni?

1957. január 31-én, Kenyeriben születtem a Kossuth utca 23. szám alatt egy tömésházban ötödik gyermekként, mivel már volt négy nővérem, akik szerencsére még most is élnek. Édesanyám varrónő, édesapám földműves volt. Gyermekkoromban birkózó és zenész szerettem volna lenni. Mivel nagyon érzékeny lelkületű gyerek voltam, foglalkoztatott a költészet is. Gyermekként nagyon céltudatos és szorgalmas voltam, mindig tudtam, hogy mit akarok. Az új dolgok nagyon érdekeltek, vonzottak.

Kenyeri egy szép kis Vas megyei falu. Tőle pár kilométerre, Csöngén élte gyermekkorát Weöres Sándor, de nincs messze a Kemenesalján Egyházashetye sem, ahol a gyermek és költő Berzsenyi Dániel lelke telítődött a szép táj különös hangulatával. Mindkét helyen szép múzeum található. Jómagam is dunántúli vagyok, tudom, hogy a Pannon táj ezer titkot rejt, és felfedi azok előtt, akik kíváncsiak rá. Hogyan hatott rád ez a vidék? A költészet, a zene vagy a sport foglalkoztatott először? Vagy mindegyik egyszerre?

Németh Nyiba Sándor sokszor visszatér Kenyeribe, a Kálváriára

Igen, a hely szelleme felkavar, az ősi történelem erőt ad, ha a Kemenes vidékére érkezem, a történelem jelene-múltja oly mélyen él a falakban. Teljesen átszellemülök, ha bármely költő otthonába belépek. Mindig éreztem, hogy kilógok az átlagból, valami olyan belső erővel rendelkezem, amivel hatással tudok lenni az emberekre. Akkor kezdtem megérteni: nagyon fontos, hogy jó dolgokra használjam az erőimet. 13 éves koromban elkezdtem dobolni, néhány évvel később gitározni is. Ebben az időszakban már aktívan birkóztam.

Beszéljünk először a költészetről! Ki volt a költők közül a példaképed? Mikor írtad az első versedet, mikor jelent meg először írásod és hol? Ki segítette a szárnybontogatásodat? A győri középiskolai éveidről is szóljál néhány szót!

Kedvenc költőim Radnóti Miklós, József Attila és Ady Endre. Első „verseimet” már általános iskolás koromban kezdtem írogatni, saját titkosírással, amelyek sajnos elkallódtak. A versírói készségemet, lírai lelkületemet Szabó tanító úr fedezte fel, akinek sokat köszönhetek. Igazi néptanító volt. Versírással komolyabban csak hosszú kihagyás után 1985-ben, 28 éves koromban kezdtem el foglalkozni, amikor először szerződtem versenyzőnek és edzőnek a Bundesligába. ahol 145 mérkőzésből 140-et megnyertem. A sok szabadidő, a környezetváltozás nagy hatással volt rám, megihletett. Sokat tanultam Lillától, a feleségemtől, aki magyar szakosként nagyon jártas volt a magyar- és világirodalomban.

Először 1988-ban jelentek meg verseim, azóta számos lap közölt, pl.: az Üzen a homok, a Világ Magyarsága, a Magyar Budo Magazin, a Kláris, a Montázsmagazin. Számos antológiában, évkönyvben is szerepeltem, pl.: Magyar Olimpiai Akadémia Évkönyveiben, Lelkünk ünnepnapjai és más antológiákban. Viszont ipari tanuló koromban Győrben már aktívan zenéltem és birkóztam.

A későbbek folyamán hol tanultál? Ezek az új helyek, élmények mennyiben segítették a zenei és költői életutadat?

Vendéglátóipari szakképesítést, majd a Testnevelési Egyetemen szakedzői diplomát szereztem. A költészetem ekkor a zene és a küzdősport kohójában égett.

Hány könyved, CD-d jelent meg verseiddel? Kik készítették a CD-khez a videó klipeket és kik adták elő a verseidet?

Két verseskötetem jelent meg, a „Fűzfakereszt” és a „Ne szégyelld, hogy van lelked” címmel. Összesen több min
t ezer verset írtam. 14 verses és 14 zenei CD-m, és több száz videóm látott napvilágot. 40 énekes énekli dalaimat, többek között: Vikidál Gyula, Keresztes Ildikó, Géczi Erika (Kormorán), Mr. Basary (Kormorán), Szigeti Edit (Generál), Kálmán György (Dinamit), Csákvári László (Kalapács és az Akusztika). A CD-ken lévő verseim jelentős részét magam mondom el, illetve a következő neves színművészek adják elő: Benkő Péter, Sinkovits-Vitay András, Pallós Emil, Maróti Gábor, R. Kárpáti Péter, Keresztes Andrea és Dóka Andrea. Olimpia-, Világ- Európa bajnokok és legendás zenészek szerepelnek a klipekben.

Látom, hogy a költészet és a zene nem válaszható el egymástól életed során. Saját zenekarod is van. Milyen zenekarokban szerepeltél és mi volt a legnevezetesebb fellépésed? Kik voltak azok a hírességek, akikkel szerepelhettél?

Verseim nagy részét én szavalom és zenésítem meg, valamint a zenekarom, a DE-PRESSION. Előzőleg a Meteor együttesben doboltam, velük kétszer nyertünk zenekari fesztivált. A De-Pression együttessel a Real-Madrid mérkőzés előtt a Népstadionban negyvenezer embernek játszottuk el az „Aranycsapat” című dalt. Háromszor léptünk fel a Sitkei koncerten és játszottunk a Szigeten is. Három közös dobszólóm van Pásztory Zolival, az Illés Együttes dobosával. Egy színpadon léptem fel Vikidál Gyulával, Varga Miklóssal és Homonyik Sándorral. Közös szerzeményem van Fischer Lászlóval, a Korál gitárosával és Gidófalvy Attilával, a Karthágó billentyűsével.

Nyiba, az izmos ember

A költészet, a zene és a sport nálad együtt létezik. Hány sportindulót, sportolóknak bevonulási nyitózenét írtál? Sorold fel ezek közül a legérdekesebbeket!

Hatvan sporthimnuszt írtam a zenekarommal, a DE-PRESSION együttessel. Többek között: Birkózás, Judo, Kick-boksz Thai –Boksz, Kempo, Kung-fu, Sumo, Aikodo, Karate, Rally… De a Csepel SC fennállásának 100. évfordulójára is én írtam a Himnuszt. Ez azért is érdekes számomra, mert amikor Csepelen versenyeztem, innét kerültem ki a Moszkvai Olimpiára. A legemlékezetesebb alkotásaim közé tartozik Növényi Norbert, valamint Sárközi Róbert és Felföldi Szabolcs világ-, Európa-bajnokok bevonuló zenéje.

Most térjünk át a sportolói, sportedzői pályafutásodra! A gyermeki, serdülőkori álmaid miként teljesültek? Beszélj a hazai sikereidről! A szabadfogású birkózás területén voltál olimpikon, Európa bajnoki és világversenyeken érmes és helyezett, aztán edzősködtél. Mesélj életednek ezekről a szép szakaszairól!

Sok eredmény bennem ragadt a sokoldalúságom miatt. Többszörös magyar bajnok és csapatbajnok vagyok, és olimpiai, világ-, Európa-bajnoki helyezett, a Grappling világbajnokságon bronzérmes. A korosztályos világbajnokságon birkózásban kétszer voltam ezüstérmes. A Judo Európabajnokságon bronzérmet szereztem. Nyolc évig a Szabadfogású Birkózó Válogatott kapitánya, vezető edzője voltam.

Nyiba, a birkózó

Tudom, hogy szabadfogású birkózáson kívül más „rokonsportágakba” is bekapcsolódtál. Ki a legsikeresebb „tanítványod”?

Többen szereztek érmeket világversenyeken, de a legnagyobb siker Növényi Norbert Ketrecharc világbajnoki címmérkőzése volt, amire én készítettem fel Kiss Alex mesterrel együtt.

Beszélj kicsit arról, hogy tanítasz is! Hol és milyen témájú oktatófilmeket készítettél, és velük milyen sikereket értél el?

17 éve tanítok a Testnevelés Egyetem Továbbképző Intézetében birkózás elméletet és gyakorlatot. Ketrecharcosokat és Grappling sportolókat vizsgáztatok. 11 oktató filmet készítettem a birkózásról, melyek a világ 100 országába jutottak el.

Hogyan értékelték, milyen kitüntetésekkel, gesztusokkal ismerték el sportmunkádat?

Oktató filmjeimért a FILA bronz fokozatát kaptam. A „Birkózásért” érdeméremnek is tulajdonosa vagyok. Az Olimpiai Akadémiától verseimért, dalaimért, az olimpiai eszme népszerűsítéséért az Olimpiai Akadémia Ezüstjelvényét vehettem át. A katonai kiképzéseimért emlékérmet kaptam. Az Orczy-kertben végzett sport- és kulturális tevékenységemet Emlékéremmel jutalmazták.

Növényi Norbert VB-címe

Riporter és műsorvezető is voltál és vagy is több helyütt. Szólj ezekről néhány mondatot!

Vezettem műsort a Budapest TV-ben „Rólad is szól dal” címmel, a Fiksz- és az Oldies rádióban „Élő Legenda – Őskövület” címmel készítettem interjúkat, amit jelenleg a Civil Rádióban az FM 98-on a mai napig hallhatnak. A Sport 1-en interjúkat készítek, és a Zenit- TV-ben is van műsorom.

Gyermekkori álmaidat ismerve mondd el pár gondolatban, hogy miként is értékeled azok megvalósítását?

Gyermekkori álmaim közül a legfontosabb megvalósult. Költő vagyok és saját megzenésített verseimmel felléphetek, járhatom az országot. Birkózóként világversenyeken sikereket értem el. A mai napig több harcművészetben tartok edzéseket, bemutatókat. 5 harcművészeti sportágban vagyok feketeöves mester. A legbüszkébb a Zen Bu Kan Kempora vagyok, amit az ausztráliai 10 danos Shihan Dr. Harnos Imre mestertől kaptam.

Térjünk vissza a költészet és a zene világába! Miért éppen a Krúdy Gyula Irodalmi Kört választottad, hiszen járhattál volna máshova is?

Amikor találkoztam Kovács István József költővel, ő szeretettel beszélt nekem a Krúdy Gyula Irodalmi Körről és a rendezvényeik hangulatáról. Javasolta, hogy menjek el vele az egyik rendezvényükre. Aztán azt is tudtam, hogy Krúdynak jó humora volt és fantasztikus művek maradtak utána. Ekkor döntöttem el, hogy ide szeretnék tartozni… Az első budapesti találkozásunk éppen a Krúdy évfordulós jubileumi est volt. Az est hangulata, Keres Emil Kossuth-díjas színművész felejthetetlen szereplése emlékezetessé tette első találkozásunkat. Aztán később a Kör vezetőiben és tagjaiban kitűnő embereket, szervezőket, énekeseket, festőket és költőket ismertem meg.

A 2013. december 13-án megtartott sikeres „Kiskarácsony” Krúdys esten Németh Nyiba Sándor is szerepelt verseivel és dalaival. A rendezvény után készült fotón Sándor látható Kanizsa Józseffel, Király Lajossal és Tárkányi Imrével

Végül zárásként mondd el, hogy milyen terveid vannak a költészet, a zene, a sport és a riporteri munka területén?

Amíg mozdulni tudok, és amíg jönnek a gondolatok, addig írni, szavalni, zenélni és edzeni szeretnék. Istent kérem, adjon elég erőt ahhoz, hogy életem végéig szenvedéllyel tudjam csinálni ezeket!

Kedves Sándor! Köszönöm, hogy megosztottad velünk mozgalmas életutad érdekes állomásait. A Krúdy Kör és más testvérklubok programjain számítunk kitűnő versmondói és zenei tudásodra. További sok sikert kívánok a magam, a Krúdy Kör és a Montázsmagazin szerkesztősége és olvasói nevében!

Király Lajos
Szerkesztette: Weninger Endréné


Németh Nyiba Sándor versei

Édesanyám

Több millió fényévnyire vagy tőlem, Anyám!
Itt hagytál a valóság markában, ez fáj.
Romos elmém hajt minden nap,
ami múlhat, az múlik gyorsan.

Itt élsz velem a sejtek, szövetek halmazában,
s a szívembe marsz néha, hogy tudjam:
itt vagy velem a bajban.

Szellő szalad át az udvaron,
a semmi közepén bolyongok.
Nem tudom ki a jó és a rossz,
a régi életem feladom. –

Mindig mondtad, hogy: „Vigyázz, kisfiam!”
Nem aludtál, míg nem jöttem haza. –
Itthon vagyok! – Anyám!

Hagyaték apámtól

Istenem, – csendes fenn az ég!
Ábrándot kerget reményben a fény.
Születéstől bűnben hever a lét:
súlyos évek titkát hordozza a vér.

Bölcsességet rejt a tudat és a mély,
hatvan évnek titkát cipeli a szél.
Édesapám, rám hagytad műved,
lelked itt maradt örökbe nekem.

Minden hang a szívünkben szól.
Istenem, fáj, hogy remeg a szó!
Lecsordult a félelem, sötét az ég:
suttogják, hogy hatvan év a tét.

Őseimmel magamra maradtam,
Minden bűnöm suttogva hallgat. –
Apám, a tanítást hozd le közénk!
Mentsd meg a magasztos eszmét!

Istenem, eddig vigyáztál rám.
Mutass utat, hol bűn nem vár rám!
A remény hangja a gitárban virraszt:
Reccsen a megkövült igazság szava!

Uram, mindig tudtam, hogy merre induljak, –
most tétova a léptem, hangon bizonytalan. –
Amíg élünk, zenénk nektek szól,
S rátok hagyjuk lelkünkből a szót.

Áldás Kenyeri földjére

Ismeretlen évek,… milyen fémeket rejthettek Kenyeri földje alatt?
Miféle rejtelmes csodából rakta össze a természet, hogy ide vonz az anyag?
Minden gyökér, ág körbefon, szorításukból nem engednek el soha!
A lelkek kiabálását nem hallom, de érzem, összetart, ami szétesett, időbe fulladt!

Mozgalmas múltam üledékként süpped, – néha feltör a kérdezgetős életemben!
Az értékek között tetteim észrevettek! Nem baj, ha nem engem kerestetek!
Tudom belétek égtem! Nem akarjátok észrevenni, ami motoszkál a pszichétekben!
Amit én tudok, – Isten nekem adta örökbe, megtartom magamnak s te bennetek!

A házak falához tartozó emberi mosolyok káprázatos világa bennem jajgat:
Faggat a kérdések felkiáltásában, az elrejtett igazságok sikolyában a fájdalmas néma.
Naiv tudattal indultam, elsöprő akarattal küzdöttem, igaztalant némán csendben hallgatva.
Szeretném játszani a tudatlant! Így mindenki azt hiszi: nálam sokkal okosabb!

De az életút makacs, konok jószág! Kérdőre von minden ellentmondást!
Ha az utat nem ismered, eltévedsz az ismeretlen, végtelen rengetegben!
A tanítás egyszerű: annyit képzelj, amennyi vagy! a dombot ne téveszd össze a heggyel!
Járd be dombot, hegyet: érezd meg a különbséget! Gyere, mássz velem hegyeket! –
Nézz le a csúcsról! …

Lényem áld

A lényem áldja önzetlenséged, az idővonalban látnokként vizsgáztál.
Ismered az öntörvényű rendemet. Elfogadod, hogy nálam nincs szabály!
Mégsem kutatsz, hallgatásoddal jelzed, hol találom belső harcomban a megnyugvást.
Egy lelket mozgató, két agyban zajló, erőviharokban lüktet a vélt, valós megoldás.

Nem keresel életemben teret: – Én vagyok léted oltárán a végtelen, lebegő tér!
Soha nem untatsz mártír-könyörgéseddel. Szabályokkal sem büntetsz: – bennem élsz!
Kísértések leperegnek rólam, hisz te vagy nekem a Világmindenségben a fény!
Az életérzések között lapozgatva feltaláltad bennem, ami a nyugvó Nyibában él.

Megértettelek, elfogadtalak, a szeretetem minden erejével magamhoz láncollak!
Múltam értékeit, szeretteim sugallatát értékként ápolod, – cipelve a létező igazat.
Hajszálakon lógva nevelgetsz. Tekinteted energiát vezet az időtálló, suttogó évekbe.
Lángoló tűzzel égő, tudatban növekvő, mindent elsöprő lényem benned felnevet.

Ha érdemmel jutalmaz az élet, engeded, hogy neked járó kitüntetést én vegyem el!
Rejtett, a halk szavú, ismeretlen emberi méltóságodban megbúvó érzelmet,
hiúságommal a büszkeségemet gyógyítod meg! Engedelmeiddel jóra vezetsz,
mert te nemesebb, fennköltebb érzésekkel megáldott, különb emberi lény vagy – bennem! –
Szeretlek!

Ság hegy

Lustán sétál az idő a Kemenesalján,
biztosan lép a Ság hegy oldalán.
Őrzi a gyermekkor őszinte himnuszát,
szülők bölcs mesélő nagyságát. –
Sziklába költözött az örök talány:
ötmillió éve suttog némán!

Méla csendben az alkonyat a kettős kúpra néz,
halkan ringat az alvó lomb a tűzhányó tetején.
A fáradt tűzhányó pihenőre tér.
Ság hegy, a tanúhegy, az otthoni menedék!
Ság hegy az ikon: – a szívünkben ég! –
A Forrás fürdő cseppjeiben az élet tovább él

Aranycsapat

A dédnagypapa mesél nektek
egy legendáról, mi valóság lett.
Régen volt, tudom.

Ezernyolcszázkilencvenhatban
az első meccs a Magyar honban.
Száz néző volt.

Az eső szakadt, a bokák törtek,
így lett vége a mérkőzésnek.

Több mint fél évszázad múlva
útnak indult egy ARANYCSAPAT.
Régen volt, tudom.

Karcos filmek őrzik a csodát,
hogy nyerték meg az olimpiát.
Igen régen volt.

A hétköznapok szürkesége,
megcsiszolta a nemes fémet.

Címeres mezbe bújtak,
a reményen túl is álmodtak.
Nagyon régen volt.

A brit győzelmek megszakadtak,
mert a pályán volt egy ARANYCSAPAT!
Régen volt, tudom.

Kilencven év veretlenség,
elveszett az angol büszkeség.

Hat-hármas győzelmet
ünnepelt a Magyar Nemzet:
Nagy csoda volt!

Szellem és a lélek harca.
A magyarok történelmet írtak.
Igaz volt.

Az évszázad mérkőzése
örök emlék a magyar népnek.

Rongylabdától az aranymedálig,
nehéz az út az olimpiáig, –
de megnyerték!

Klasszisok ültek az aranykosárban,
megfürödtek a siker mámorában.

A magyar nép őrzi a csodát,
a labdarúgás honfoglalását!

Az idő eljárt, de a legenda él,
az ARANYCSAPAT örökké él!

Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos,
Bozsik, Zakariás, Budai II., Kocsis,
Hidegkuti, Puskás, Czibor!

Csillagpor

Mikor még nem volt tér és idő, némán suhant a jövő.
Az ősrobbanás csendben, halkan várt.
Az élet csillagporból lett, értékeket rejt.
Titkos kódok útján a lélek felébredt.

A bolygón körbejár, a végtelenbe száll,
Tűz és a víz sejteket talál, életre kelt egy féktelen világ.
Az ember megfogant, az izzó katlanban:
Évmilliók súlyát rejtik a sziklák.

Az ősi titkokat, hordjuk magunkban:
Összefügg az erők hatalma!
A földi lét ki tudja mennyit ér? –
Az Isten haragja egyszer utolér!

A fájdalom elrohant az évekkel.
A fájó szenvedély belül megéget.
A sejtekben megírták a hazugság útját.
A táguló világ sunyin, lesben áll.

Csillagpor, – hordjuk magunkban az ősi titkokat!
Csillagpor a végtelenbe száll, körbejár!
Csillagpor, – hordjuk magunkban az ősi titkokat!
A fájó szenvedély belül megéget!
A sejtekben megírták a hazugság útját!
A táguló világ sunyin lesben áll!

2014. január 7.

Hozzászólások