„Ahhoz, hogy a könyv befejezett legyen, Te kellesz, olvasó!” (Kosztolányi Dezső)

Író-olvasótalálkozón jártál nemrégiben Csepelen, a Mátyás Király Általános Iskolában. A találkozó témája a három évvel ezelőtt kiadott regényed volt, melynek címe: Kölyökkorom kalandjai. Hogyan kerültél kapcsolatba a budapesti iskolával?

 

rita-en-kati0

 

Ennek kalandos története van. Kozák Ágnes könyvtáros-tanár Kecskeméten járt, és ráakadt a könyvemre a Széchenyivárosi Szentcsalád plébánián. Vásárolt belőle, és otthon elolvasva úgy találta, hogy jó lenne megismertetni a regényt az iskolája diákjaival. Írt is nekem egy kedves hangú levelet, mellyel teljesen levett a lábamról, és azonnal elfogadtam a meghívást. Részlet a leveléből:

Felkeltette az érdeklődésem a regény címe, és figyelemfelkeltőnek találtam a kötéstáblát is. Ez a regény tankönyv: a gyermeki lélek tankönyve. A gyermeknevelés segédkönyve szülőknek és a pedagógusoknak is. Szól a gyermekeknek a gyermekszereplő által. A gyermek lelkébe plántálja a hitet, a jóságot, a szeretetet, az élet szépségét, a felelősségtudatot, az emberi méltóság tiszteletét és mindazokat a lelki kincseket, amelyek képessé teszik a világba induló fiatal vándort arra, hogy meglelje az igaz utat. A kötet varázsa hatalmába kerít mindannyiunkat, kicsi és nagy olvasót egyaránt, miközben felemelő és megtisztító élményt ad.

 

konyvbemutato066

 

Ez valóban nagyon megtisztelő jellemzés. Hogyan és mikor született a regény?

A kecskeméti Piarista Iskolából jöttem nyugdíjba négy évvel ezelőtt. Nagyon sok élmény és tapasztalat felgyülemlett bennem az ott eltöltött 18 év alatt. Egy katolikus gyermekregényre kiírt pályázathoz kezdtünk el anyagot gyűjteni hat-hét évvel ezelőtt az osztályombéli tanítványaimmal. Szakkör formájában kezdtük el tanulni a regényírás, a szereplők jellemzésének csínját-bínját. A pályázaton nem nyertünk, ezért kicsit altattuk a témát. Aztán én mégis nekiültem és megírtam. De a gyerekek is benne vannak, hiszen róluk (is) szól a könyv. 2013-ban adtam ki saját pénzemen, a saját kiadóm neve alatt (WING).

Másutt nem volt még könyvbemutató?

De igen, Kecskeméten is volt egy hangulatos könyvbemutató, amikor frissen megjelent a regény. A Piarista Iskola dísztermében jöttek össze tanítványok, ismerősök, jó barátok. Pál Attila színművész olvasott fel a könyvből részleteket, és énekelt is nekünk. Farkashalmi Erzsébet kolléganőm beszélgetett velem. Jól sikerült találkozó volt.

 

kicsik02

Az 5.-6. osztályosok

Mi a legfontosabb mondanivalója a regényednek?

Talán az a gondolat, hogy soha sem szabad feladni! Akár gyerek, akár felnőtt az ember, lehetnek olyan problémái, amelyek padlóra küldik, és legszívesebben már föl sem állna többé. Vagy azt hiszi, hogy nem tud újrakezdeni. Minden helyzetből van kiút, ha nem is épp olyan, amilyenről mi álmodozunk. Sok jó ember él körülöttünk, és néha elég egy mosoly, egy megértő tekintet, egy biztató bólintás vagy néhány kedves szó, hogy átértékeljük a velünk történteket. Ehhez persze az kell, hogy mi magunk is empatikusak legyünk, mert valaki más számára éppen a mi mosolyunk jelenthet menekülést a kétségbeesésből. Sokan hisszük, hogy van még valaki, akinek a segítségére számíthatunk, aki – ha terhet rak a vállunkra – elegendő erőt is ad hozzá. Boldog lehet az, aki tud hinni Istenben.

 

nagyok03

A 7.-8. osztályos tanulók

Hogyan készültetek fel a budapesti találkozóra? A diákok hallottak már a könyvről? Netán olvasták is?

Igen, Kozák Ágnes kolléganő nagyon körültekintően készített elő mindent. Pályázatot hirdetett két korosztályban, 5-6. osztályosoknak és 7-8. osztályos tanulóknak. Közülük sokan megvették a könyvet, el is olvasták, és így készültek az írásbeli pályázatra, melyet a nyáron fejezhettek be. Szeptemberben beadták a tanárnőnek, kialakult az eredmény is, a legjobb pályamunkákat pedig fel is olvashatták a találkozásunk alkalmával.

 

balazs002

Csórics Balázs színész

Mikor látogattál el az iskolába? Hogy zajlott a rendezvény?

2016. szeptember 28-án délelőtt jártam a csepeli iskolában. A két-két évfolyammal külön találkoztam. Részben különböző feladatokat is kaptak, de másként is kellett szólni a fiatalabb és az idősebb korosztályhoz. Kedvesen és nyitott szívvel fogadtak bennünket. Ebben nagy szerepe volt Csórics Balázs színésznek, aki gitározásával és énekével jókedvre hangolta a gyereksereget.

 

kati0

Gyöngyösi Szabó Katalin előadóművész

Én is vittem magammal vendégeket: Gyöngyösi Szabó Katalin előadóművész részleteket olvasott fel a regényből (ezt Balázs is megtette), Soós Rita egyetemista pedig hajdani diákom volt, akiről a kislány főszereplőt mintáztam. Mostanra már nagylány lett, felnőtt, s a gyerekeknek érdekes volt szembesülniük a ténnyel, hogy – többek között – róla is olvashattak.

 

rita-en0

Soós Rita és Weninger Endréné

Milyen díjat kaptak azok, akik részt vettek a pályázaton? Kik ők név szerint?

A pályázaton résztvevő gyerekek könyvjutalmakat illetve könyvutalványt kaptak. Én magam is vittem ajándékba könyveket: A saját magam által írott angol nyelvtankönyvből és általunk kiadott antológiákból ajánlottam fel ajándékpéldányokat. Ágnes megkért, hogy én adjam át a díjakat, amit örömmel meg is tettem.

5-6. osztály
1. helyezett: Storozinszki Otília és Szolyka Adrienn
2. helyezett: Szabó Kamilla és Sipaki Vivien
3. helyezett: Zeigler Patrik és Gyura Bálint

7-8. osztály
1. helyezett: Kovács Janka
2. helyezett: Zai Flóra és Takács Dorka
3. helyezett: Tar Krisztina

Valamennyiüknek itt is köszönöm, hogy elolvasták a könyvemet, időt szántak arra, hogy feladatokat oldjanak meg és elgondolkodjanak a benne megfogalmazott kérdéseken. Bízom benne, hogy nem volt hiábavaló!

 

dijatado01

Díjátadás

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál az író-olvasótalálkozó kapcsán?

Jól éreztem magam újra gyerekek között. Főleg a fiatalabb korosztálynál éreztem az érdeklődést és a kíváncsiság megfogalmazódását szavakban, tekintetekben, mosolyokban, autogramkérésben. Örültem, hogy utána odagyűltek körénk, ez azt jelentette, hogy jól érezték magukat. Jó, ha fiatalabb korban adunk a kezükbe megfelelő olvasnivalót, mert lehet, hogy később már nem fogadják el a javaslatainkat. Az idősebb korosztály már kritikusabb.

 

agi

Kozák Ágnes tanárnő, könyvtáros

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem az iskola igazgatónőjének, Juhász Katalinnak, és a találkozó megszervezőjének, Kozák Ágnesnek a szíves vendéglátást. A tantestület tagjai is szeretettel fogadtak bennünket, ők is ott ültek a gyerekek között, és mosolyukkal biztattak bennünket. Jól éreztük magunkat náluk, velük, köszönjük a meghívást!

 

Weninger Nóra

 

 

Hozzászólások