„Talán ezért érdemes élni: kiállni a zivatarba, fedetlen fővel, csapzott hajjal, várni az istennyilát és az égzengést, farkasszemet nézni a sötét éggel és a felhőkkel, tudni, hogy Valaki a kezében tart…” (Márai Sándor)

József műkedvelésből vette kezébe az ecsetet. Már gyermekkorában is jó kézügyessége volt, de életének útja kátyúkkal és göröngyökkel volt kikövezve, így nem tudott ezen a pályán továbbtanulni. Megkérlek, mutatkozz be az olvasóknak, mesélj a gyermekkorodról is!

 

tothjozsef1

 

1946-ban születtem egy borsodi faluban, Mezőcsáton. Édesanyám korán, harminc évesen, 1950-ben meghalt. Én öt testvéremmel együtt árván maradtam. Mivel édesapám nem tudott volna hat gyermeket egyedül felnevelni, én és két kisebb testvérem nevelőszülőkhöz kerültünk. Engem anyai nagynéném vett magához, mivel gyermektelen házasok voltak, ezért örökbe fogadtak. Ezáltal a családi nevem Szilágyiról Tóthra változott. A két kistestvéremet egy másik nagynéni, illetve a nagymamám nevelte fel. Nevelőszüleim akkor már Miskolcon laktak, így én is ebben a városban éltem további éveimet, és most is itt élek.

Iskolai tanulmányaimat is Miskolcon végeztem. Az általános iskolai éveimben már tanáraim felfigyeltek kézügyességemre, rajztudásomra. Különösen a rajztanárom, aki a szomszéd utcában lakott, segített sokat, és foglalkozott velem tanítás után is. Nagyon sokat kivitt magával a természetbe, amikor tájat festett. Örömmel vittem én is magammal kis rajztáblámat és vízfestékkészletemet. Szüleimnek többször javasolta, hogy írassanak be egy képzőművészeti szakkörbe vagy egy szabadidős rajziskolába. Ez sajnos anyagi gondok miatt nem valósulhatott meg.

 

tothjozsef011

Lillafüredi Palotaszálló

Az általános iskola után elvégeztem az Ipari Szakmunkásképző Iskola villanyszerelő szakát. Ezzel elkezdődött a felnőtté válásom, jött a honvédség és a munka. Ez alatt az időszak alatt a festés, rajzolás feledésbe merült. Annak ellenére, hogy gyermekkorunk így alakult, talán még nagyobb testvéri szeretetet érzünk egymás iránt. A sors és a gondviselés úgy hozta, hogy mindnyájan ebben a városban élünk.

Mi volt a foglalkozásod? Mikor jött el a ,,boldog idő”, a nyugdíjas élet?

A szakmunkás vizsga után elhelyezkedtem egy gyárban, az akkori Lenin Kohászati Művekben mint karbantartó villanyszerelő. Kis idő után három év honvédség és ismét a kohászati művek következtek. Később elvégeztem egy kétéves iskolát, és programozó, majd utána részlegvezető (műszakvezető) lettem. Ez idő alatt házasságot kötöttem. Van egy lányom és egy fiúgyermekem. Ebben az időben már gyakrabban vettem kezembe az ecsetet is. Először csak rokonaim, barátaim, később saját magam örömére is festegettem.

 

tothjozsef10

Erdei tisztáson

Mikor döntöttél úgy, hogy igazán csak azzal foglalkozol, ami örömet jelent számodra?

A munkahelyemen letöltöttem negyvenhárom évet, és nyugdíjas lettem. Ezzel egy új korszak kezdődött az életemben. Azóta tényleg azt csinálhatom, amit mindig is szerettem volna. Festeni és festeni. Mivel családi házban lakom, a festésen kívül van egy másik hobbim is, a kert. Ebben a kertben csodálatos rózsák és egyéb virágok nyílnak tavasztól késő őszig. Szemet gyönyörködtető látványban van részem, amikor kiülök az udvarra, és bármerre nézek, látom a kezem munkáját! Mintha csak nekem mutogatnák ékességüket.

Mit ábrázolt az első képed? Megvan még?

Az első képemre, ami említést érdemelne, már nem emlékszem. De arra igen, amit egyik családtagomnak festettem ajándékba. Ennek a képnek a címe ” Napraforgók ” volt. Ezt a képet 2004-2005 között festettem. Tulajdonképpen ekkor kezdtem el rendszeresen festeni. Az interneten megismerkedtem egy festőművésszel, Gászpor Vince művész úrral. Hetente két alkalommal leckéket adott azoknak, akik szerettek volna komolyabban megismerkedni a festés alapjaival. Ezáltal közösen, több társammal együtt on-line festettünk nagyon sok tájképet, ami nekem is többé-kevésbé sikerült.

 

tothjozsef9

 

Milyen technikát alkalmazol leginkább?

Én eddig olajjal festettem farostlemezre, illetve kifeszített vászonra. Most pár hete próbálkozom akrillal festeni. Szerintem ezt a festéket nehezebb alkalmazni vászonra. Talán azért, mert számomra még ismeretlen a használata.

Melyek a kedvenc témáid?

Kedvenc témám a vidéki élet megörökítése, a tanyavilág ábrázolása. Nagyon szeretem a természet szépségét, színvilágát megfesteni. Van egy kedves amerikai festő, Bob Ross, aki már nem él. A technikája nagyon lenyűgöző, és szeretem is alkalmazni. Több videó felvételem van tőle, ezeket előszeretettel nézegetem, és próbálom a technikáját alkalmazni a képeimen.

 

tothjozsef7

 

Mit szólt a családod, amikor elkezdtél festeni?

Nagyon örül mindenki, hogy végre azt csinálom, amit szeretek. Ezúttal köszönöm minden családtagomnak, szeretteimnek, hogy ebben támogatnak.

Tagja vagy valamilyen művészeti csoportnak?

Csak a neten vagyok több művészeti csoportban, ahol bemutathatjuk egymásnak a képeinket.

 

tothjozsef2

 

Különböző Art online csoportban is megméretteted alkotásaidat. Nekem azért tetszik ez, mert itt nem számít, hogy valaki  autodidakta módon tanult, itt az alkotás minősíti az alkotót. Mondj nekünk erről is valamit!

Nyitottam egy csoportot online, a „Bob Ross-t kedvelők” csoportját. Itt is részt vesznek több országból, hogy megmutassák alkotásaikat. Nagyon sok csoportversenyen részt veszek én is. Itt több ország festői nevezhetnek be festményeikkel. A képeket szintén különböző országokból álló szakmai zsűritagok értékelik, és virtuális oklevélben részesítik. Nagyon sok oklevelet kaptam már én is, amire büszke vagyok, hogy ezt a kis országot képviselhetem.

Volt már kiállításod?

Kiállításom három alkalommal volt. Ezüst fürtök – Miskolc 2007. Miskolci Vasas Közösségi Ház 2009. Ezüst fürtök Művészeti Kiállítás Herman Ottó emlékére 2014. Ezeken a kiállításokon előválogatás után négy képpel nevezhettem be, mivel nagyon sok volt az alkotás.

 

tothjozsef8

 

Milyen álmokat szeretnél még valóra váltani?

Mivel nagyon sok festményem van, nincs más álmom, mint ezeket megmutatni egy közös vagy önálló kiállításon.

Kedves József, köszönöm szépen az interjút. Mi most lehetőséget adtunk számodra, hogy bemutass néhány darabot az alkotásaidból országnak-világnak. A magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok neked erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet. Remélem, hogy a Montázsmagazin pályázatán is fogunk találkozni az alkotásoddal.

Én köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a Szerkesztőségtől a bemutatkozáshoz.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet