Korábbi cikkünkben közreadtuk A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány pályázati felhívását, mely Kárpát-medencei főiskolás és egyetemista fiatalokat szólított meg. Az legjobbnak ítélt energetikai és tudományos tanulmányokat elkészítő pályázók részt vehettek „A magyar ipari és technológiai forradalom” című rendezvényen, melynek programja elsősorban felvidéki helyszíneken, Kassán és Bősön zajlott.

A Magyarországon a 19. században megkezdődő iparosodásnak és az azt kísérő tudományos eredményeknek, mérnöki találmányoknak emléket állító rendezvénysorozat 2013-ban „Az energia forradalma – forradalmi energiák” címet viselte. Az idei évben ugyanis energetikai témájú pályaművekkel jelentkezhettek a fiatalok az Alapítvány tehetségprogramjára. A legjobb tanulmányok szerzői a Műegyetem könyvtárában és levéltárában kaptak ízelítőt a magyar mérnöki leleményességből, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen villamosenergia-ipari szakemberek előadásából szerezhettek ismereteket a magyar villamosenergia-termelés és rendszerirányítás égetően időszerű kérdéseiről.

Szeptember 27-29-én a MAVIR, a visontai hőerőmű és a felsődobszai vízerőmű közbeiktatásával jutottak el a program keretében megszervezett felvidéki tanulmányút résztvevői Kassára, hogy Szlovákia energiagazdálkodásáról, s azon belül is kiemelten a geotermikus energia hasznosításának tapasztalatairól tájékozódjanak az ottani műszaki egyetem szakembereitől. A bősi vízerőmű meglátogatására már november közepén került sor. Vajas Tibor erőművi gépésztechnikus tolmácsolásában az erőmű fizikai, politikai, gazdasági és környezetvédelmi megtérüléséről is sok érdekes tény birtokába jutott a hallgatóság.


A komáromi Monostori Erőd megtekintése, egy ökológiai társasjáték és játékos vetélkedő zárta a tehetségprogramot, mely a Nemzeti Tehetség Program és az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport támogatásával valósult meg.

2014-ben környezetvédelmi témában várjuk majd a pályaműveket és a nyári tehetségprogramunkat Délvidéken rendezzük meg.

Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány

További részletek az Alapítvány honlapján olvashatók.

2014. január 8.

Hozzászólások